Saracin: Proces reformi u državama Zapadnog Balkana stagnira

"Države regiona i dalje stoje u mjestu po reformama, veoma zauzete krizama koje se dešavaju i na neki način se klade da će se velike stvari desiti preko noći"

2021 pregleda 2 komentar(a)
Saracin, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Saracin, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Njemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin kazao je da proces reformi stagnira kada su u pitanju države Zapadnog Balkana.

Napomenuo je da su države odlučile da idu evropskim putem, ali da nisu istovremeno prestale da “gledaju druge”.

"Mi, kao majka Evropa, pokušavamo da izbjegnemo da se region 'zaljubi' u neki od tih drugih puteva, jer će se onda vratiti da plače na našem ramenu", izjavio je on drugog dana Beogradske bezbjednosne konferencije (BSC).

Saracin je rekao da se EU i Zapadni Balkan sada već vrlo dobro poznaju i da region zna da rješenja koje blok od 27 država nudi nisu magična niti djeluju preko noći.

"Države regiona i dalje stoje u mjestu po reformama, veoma zauzete krizama koje se dešavaju i na neki način se klade da će se velike stvari desiti preko noći", rekao je on i dodao da nije siguran da će to desiti, ali da situacija na Balkanu jeste bolja nego prije nekoliko decenija.

Napomenuo je da se konstantno propuštaju prilike za kojima će se žaliti za nekoliko godina.

Hil: Želio bih da Srbija shvati i prizna da je Kosovo nezavisna država

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je na istom panelu izjavio da bi „želio da Srbija shvati i prizna da je Kosovo nezavisna država“, ali da je problem kompleksniji od toga.

Govoreći o dešavanjima na Kosovu krajem septembra, Hil je rekao da je bitno razumjeti šta se desilo tokom oružanog napada Srba u Banjskoj, na Kosovu.

"Kao prvu stvar ka rješenju problema moramo da one koji su odgovorni za ono što se desilo, zaista držimo odgovornim, da se to više ne bi ponovilo”, kazao je Hil i dodao da bi drugi korak bio smirivanje stanja na sjeveru Kosova i zatim nalaženje političkog rješenja.

"Važno je da SAD i EU zajedničkim snagama pokušaju da riješe probleme Zapadnog Balkana. Kosovo je s razlogom i dalje veoma težak problem“, izjavio je on.

Hil
Hilfoto: Srdan Kosović

"Ljudi kažu da Srbija jednostavno treba da shvati da je Kosovo nezavisna država, da preboli to i nastavi dalje. I ja bih želio da ona to uradi, ali je činjenica da je problem mnogo kompleksniji“, kazao je Hil.

Na pitanje da li predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vidi kao partnera, Hil je rekao da se SAD trudi da pronađe rješenje.

"Imam i ja lični stav i razumijem značaj javnih poruka, ali vjerujem da se te stvari rade preko tradicionalnih diplomatskih kanala i to i radimo...Građani Srbije odlučuju ko je na vlasti, ja sa tim ljudima razgovaram i vjerujte, bio sam vrlo jasan koja je pozicija SAD".

Hil je dodao da je prijetnja Rusije po region stvarna.

"Ne mislim da Rusija može mnogo da ponudi... Države regiona treba da postanu članice EU i NATO. Te organizacije imaju visoke standarde, ali vrijedi ih dostići, mislim da nema alternative tome. Države regiona treba da budu okrenute Zapadu, a na nama je da pomognemo da u tome uspiju", zaključio je Hil.

Na panelu su, pored Saracina i Hila, govorili specijalni rumunski predstavnik za Zapadni Balkan Adrian Davidou i politički savjetnik specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Jožef Pandur.

Bonus video: