Zapadni Balkan jeste i ostaće visoki prioritet za SAD

SAD su posvećene podršci svim zemljama zapadnog Balkana da ostvare težnje ka evroatlantskim integracijama. Vašington ohrabruje sve zemlje regiona da rade na međusobnom priznavanju, rečeno je "Vijestima" iz Stejt departmenta povodom imenovanja novog pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju

8071 pregleda 8 komentar(a)
Džejms O'Brajen, Foto: Reuters
Džejms O'Brajen, Foto: Reuters

"Zapadni Balkan jeste i ostaće visoki prioritet za Sjedinjene Države. Posvećeni smo podršci svim zemljama zapadnog Balkana da ostvare svoje težnje ka evropskim integracijama i članstvu u ključnim evropskim i evroatlantskim institucijama", odgovoreno je "Vijestima" iz Stejt departmenta na pitanje da li se nakon imenovanja Džejmsa O'Brajena za novog pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju može očekivati promjena politike SAD prema Balkanu.

Džejms O'Brajen, koji je devedesetih bio specijalni izaslanik američkog predsjednika za Balkan, početkom oktobra je stupio na dužnost pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju.

"Radimo sa zemljama zapadnog Balkana i našim evropskim partnerima kako bismo unaprijedili upravljanje, vladavinu prava i reforme protiv korupcije, kao i promovisali nezavisne medije i vitalna civilna društva, što će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprijediti dugoročni cilj cjelovite, slobodne i mirne Evrope", navodi se u odgovoru koje je potpisao portparol Stejt departmenta.

"Ohrabrujemo sve zemlje zapadnog Balkana da rade na međusobnom priznavanju, smanjenju trgovinskih barijera i mirnom rješavanju preostalih problema iz devedesetih godina. Stabilna, prosperitetna budućnost zapadnog Balkana mora biti zasnovana na dobrom upravljanju, vladavini zakona, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda", dodaje se u odgovoru.

Radimo sa zemljama zapadnog Balkana i našim evropskim partnerima kako bismo unaprijedili upravljanje, vladavinu prava i reforme protiv korupcije, kao i promovisali nezavisne medije i vitalna civilna društva

Džejms O'Brajen se pridružio Stejt departmentu 1989. godine kao advokat i diplomatski savjetnik. Kasnije je bio specijalni izaslanik predsjednika Bila Klintona za Balkan, zamjenik direktora Kancelarije za planiranje politike Stejt departmenta i viši savjetnik ambasadora pri Ujedinjenim nacijama i državne sekretarke Medlin Olbrajt.

On je takođe pomogao u formulisanju Dejtonskog sporazuma 1995. godine kojim je zvanično prekinut rat u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje "Vijesti" da li će nova kriza na Bliskom istoku skrenuti pažnju Vašingtona sa Ukrajine, portparol Stejt departmenta je odgovorio da SAD imaju kapacitet da podrže Ukrajinu i Izrael kad im je pomoć najpotrebnija.

"Ukrajina brani slobodu od ruske tiranije. Izrael brani svoj narod od užasnih terorističkih napada. Možemo i moramo i jedno i drugo. Cijena nečinjenja bila bi mnogo veća i skuplja".

Bonus video: