U Tirani samit Berlinskog procesa, prvi put u zemlji koja nije članica EU

Teme radnih sesija biće integracija Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU i zelena i digitalna tranzicija, dok će na agendi radnog ručka biti dobrosusjedski odnosi i bilateralna pitanja. Očekuje se da će među glavnim temama razgovora lidera EU i sa Zapadnog Balkana biti situacija na sjeveru Kosova poslije sukoba u Banskoj

9066 pregleda 2 komentar(a)
Tirana (ilustracija), Foto: Shutterstock
Tirana (ilustracija), Foto: Shutterstock

Samit Berlinskog procesa biće održan danas u Tirani, u Albaniji, što je prvi put da se organizuje u zemlji koja nije članica Evropske unije.

Teme radnih sesija biće integracija Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU i zelena i digitalna tranzicija, dok će na agendi radnog ručka biti dobrosusjedski odnosi i bilateralna pitanja.

Očekuje se da će među glavnim temama razgovora lidera EU i sa Zapadnog Balkana biti situacija na sjeveru Kosova poslije sukoba u Banskoj. Kosovo će na samitu predstavljati premijer Aljbin Kurti, a Srbiju premijerka Ana Brnabić.

Premijer Albanije Edi Rama ranije je za Juronjuz Albanija izjavio da je malo vjerovatno da će na samitu doći do sastanka predstavnika Srbije i Kosova, ali nije isključio tu mogućnost.

Uoči samita u Tirani je vidljivo pojačano prisustvo pripadnika snaga bezbjednosti, a juče i danas neke od glavnih saobraćajnica biće zatvorene za saobraćaj.

Ulice u širem centru grada i na putu do aerodroma ukrašene su zastavama Albanije, Evropske unije, Njemačke i Francuske.

Albanski mediji pišu da je najavljivano prisustvo samitu predsjednika Francuske Emanuela Makrona otkazano zbog terorističkog napada u Arasu, ali da će on popodne stići u glavni grad Albanije, jer sjutra boravi u posjeti toj zemlji i sastaće se bilateralno sa visokim zvaničnicima.

Francusku će na Samitu predstavljati Lorans Bun, francuski državni sekretar za evropska pitanja.

Samit se održava u Piramidi, betonskoj građevini koja je napravljena da bude muzej Envera Hodže, a sada rekonstruisana i biće omladinski centar, sa kafićima i prostorima za kreativno izražavanje i obrazovanje.

Najavljeno je da će u okviru Samita biti potpisan sporazum o priznavanju profesionalnih kvalifikacija između zemalja regiona.

Na kraju samita, novinarima bi trebalo da se obrate domaćin skupa, premijer Albanije Edi Rama, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i njemački kancelar Olaf Šolc.

Fon der Lajen i Rama će svečano otvoriti novi kampus Koledža Evrope u Tirani, zajedno sa rektorkom Federikom Mogerini, bivšom šeficom evropske diplomatije.

Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je njemačka vlada, u vrijeme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o Zapadnom Balkanu.

Poslije tog samita u Berlinu, domaćini su bili 2015. godine Beč, 2016. Pariz, 2017. Trst, 2018. London, 2019. Poznanj, 2020. Sofija i 2022. Berlin.

Cilj procesa je da ubrza saradnju sa šest zemalja Zapadnog Balkana i integraciju tog regiona u EU. Inicijativa se uglavnom fokusira na rješavanje bilateralnih i internih problema u regionu i unaprjeđenje privredne saradnje koja bi bila temelj održivog razvoja regiona.

Na prethodnom samitu u Berlinu potpisana su tri sporazuma o mobilnosti u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište – o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

Bonus video: