SAD sankcionisale sina i kćerku Milorada Dodika

Na spisku ministarstva od 20. oktobra nalaze se i Gorica i Igor Dodik, inače sin i kćerka predsjednika Republike Srpske

12102 pregleda 14 komentar(a)
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo je nove sankcije za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Kako navode iz ministarstva sankcije su uvedene "proruskom nacionalističkom lideru bosanskih Srba" kao i drugim pojedincima i entitetima koje se dovode u vezu sa njim.

Na spisku ministarstva od 20. oktobra nalaze se i Gorica i Igor Dodik, inače sin i kćerka predsjednika Republike Srpske.

Pored njih na spisku se nalaze i restoran "Agape" u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, kompanija "Agrovoće" koja se dovodi u vezu sa Goricom, kao i kompanija "Fruit Eco" koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, ali i kompanija "Global Liberty" koja se dovode u vezu sa Igorom i Goricom.

"Članovi ove mreže, među kojima su i Dodikova djeca, olakšavaju Dodikovu korupciju u bosanskohercegovačkom entitetu RS, omogućavajući mu da crpi javna sredstva iz RS-a i obogaćuje sebe i svoju porodicu na račun građana BiH i funkcionalne vlasti u zemlja", navodi se u saopštenju ministarstva finansija.

Dodaje se da je Dodik, koji je ranije bio član Predsjedništva BiH, koristio i koristi službeni položaj u BiH za "akumuliranje ličnog bogatstva kroz podmićivanje, mito i druge oblike korupcije. Njegova etno-nacionalistička retorika podjele odražava njegove napore da ostvari ove političke ciljeve i odvuče pažnju od sopstvenog koruptivnog djelovanja", stoji u saopštenju ministarstva finansija SAD-a.

Takođe se dodaje da Dodik javno ponižava "druge etničke i vjerske grupe u BiH čime produbljuje podjele i politički ćorsokak."

SAD su protiv Dodika uvele sankcije i 5. januara 2022. godine, ali i 17. jula 2017. godine zbog opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Uz finansijsku i političku podršku pojedinaca i kompanija koje su danas uvrštene na listu, Dodik je uključen u koruptivne aktivnosti koje mu omogućavaju ličnu finansijsku i političku stabilnost nauštrb građana BiH koji žive u Republici Srpskoj", rekao je podsekretar za borbu protiv terorizma i za finansijski obavještajni rad Ministarstva finansija, Brian E. Nelson.

"Nastavićemo pozivati na odgovornost one čije aktivnosti doprinose degradaciji i podrivanju institucija u BiH i na Zapadnom Balkanu, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Dodik se takođe nalazi i pod sankcijama Velike Britanije.

Bonus video: