Dačić: Mogli bismo da promijenimo stav o imenu Makedonije

Srbija je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, dok je većina zemalja EU naziva Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija
65 pregleda 22 komentar(a)
Ivica Dačić, SPS, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, SPS, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 21.08.2017. 18:31h

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, poručuje da bi i Srbija mogla da promijeni stav po pitanju imena Makedonije.

On je to poručio poslije najava zvaničnog Skoplja da mijenja stav o uzdržanosti prilikom glasanja o prijemu Kosova u Unesko.

"Ukoliko Makedonija zaista glasa za prijem Kosova u Unesko, iako je svjesna koliko to pogađa Srbiju i srpski narod, predložiću predsjedniku Vučiću da Srbija u odnosu na ime pod kojim smo priznali Makedoniju, takođe, kao i oni oko prijema Kosova u Unesko, ima u vidu poziciju Evropske unije", istakao je Dačić za Tanjug.

Srbija je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, dok je većina zemalja EU naziva Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, podsjeća Tanjug.

Ime te države je predmet sporenja sa Grčkom, koja osporava naziv Makedonija.

Dačić u izjavi za Tanjug ukazuje da je najava zvaničnog Skoplja da će u glasanju za članstvo Kosova i Metohije u Unesko imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU, "direktno suprotna svim dosadašnjim izjavama makedonskog premijera Zaeva, da će Makedonija biti uzdržana".

On je istakao da je Zaev, osim javnih izjava na tu temu, stav o uzdržanosti iznio i premijerki Brnabić u Trstu.

"Promjena stava će, poručuje šef srpske diplomatije, "direktno uticati na naše dobrosjusedske odnose", ukazao je Dačić.

Prema njegovim riječima, dobri odnosi su cilj Srbije, ali samo na bazi reciprociteta.

Bonus video: