Zapadnom Balkanu šest milijardi eura za reforme

EU planira da blokom investicija pomogne državama zapadnog Balkana, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

12289 pregleda 61 reakcija 15 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: OGNEN TEOFILOVSKI
Ursula fon der Lajen, Foto: OGNEN TEOFILOVSKI

Evropska unija planira da pomogne državama zapadnog Balkana da sprovedu reforme neophodne za integraciju bogatim blokom investicija u vrijednosti od šest milijardi eura, kazala je juče u Skoplju predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Sjeverna Makedonija, Albanija, Kosovo, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina sve treba da iskoriste priliku za proširenje EU i rade na usklađivanju standarda sa onima u bloku, kazala je Fon der Lajenova.

Ona je kazala da će novi plan rasta EU za region uključivati otvaranje njenog zajedničkog tržišta za države zapadnog Balkana u oblastima poput slobodnog kretanja robe i usluga, saobraćaja i energije. Ona je, kako je prenio Rojters, takođe pozvala države da otvore zajedničko regionalno tržište i sprovedu neophodne reforme.

Sjevernoj Makedoniji su, na primjer, za ulazak u EU potrebne reforme za poslovno okruženje, stvaranje efikasne javne administracije, za zdrave javne finansije i unapređenje borbe protiv korupcije. Takođe je potrebno da ta zemlja izmijeni svoj ustav kako bi Bugare priznala kao manjinu.

“Ove reforme će doći uz investicije”, kazala je Fon der Lajenova na konferenciji za novinare sa premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim na početku njene turneje po zapadnom Balkanu u okviru koje je sinoć stigla i u Podgoricu.

Fon der Lajenova je kazala da je EU spremna da počne raspoređivanje 100 miliona eura u vidu mikrofinansijske pomoći, ali, “moramo učiniti više, moramo približiti naše ekonomije” budući da je prihod u državama zapadnog Balkana oko 42 odsto od prosječnog prihoda u EU.

“Ono što mi želimo da učinimo zajedno jeste da udvostručimo vašu ekonomiju u narednih deset godina”, kazala je ona.

Fon der Lajenova je juče posjetila Kosovo gdje je pozvala tamošnje zvaničnike da pruže veću autonomiju srpskoj manjini za stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO). Ona je kazala da je normalizacija odnosa sa Srbijom i prije svega kreiranje ZSO “ključno i da će takođe otvoriti vrata pristupa EU paketu za plan rasta”.

Nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani u Prištini, Fon der Lajenova je novinarima rekla da će prilikom današnje posjete Beogradu “razgovarati o koracima koje Srbija treba da preduzme za de fakto priznanje” kosovske nezavisnosti.

Bonus video: