Dačić samo za Tanjug o situaciji sa Makedonijom

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom situacije u vezi sa ambasadom Srbije u Makedoniji, "da se ne radi o maloj stvari"
0 komentar(a)
Srbija, Foto: Shutterstock
Srbija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.08.2017. 11:31h

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nije htio danas da izjavu za medije o razlozima povlačenja osoblja ambasade u Skoplju, već je izjavu dao samo agenciji Tanjug koja je odlukom Vlade Srbije prestala da postoji prije skro dvije godine. Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je ranije danas da će se ministarstvo spoljnih poslova Srbije oglasiti povodom slučaja ambasade u Makedoniji, ali je potom agencija Beta iz Ministarstva obavještena da je na nivou "tri institucije" odlučeno da Dačić da izjavu samo Tanjugu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odlučeno da se osoblje ambasade iz Makedonije povuče jer su nadležni organi pružili dokaze o veoma ofanzivnom obavještajnom djelovanju protiv organa i institucija Srbije.

Povlačenje osoblja ambasade Srbije u Skoplju na konsultacije u Beograd povezuje se sa odnosom Makedonije u vezi prijema Kosova u Unesko, javila je danas agencija "Makfaks", ali i neki mediji u Srbiji.

Makedonska agencija, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da je zvanični Beograd imao informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje za ulazak Kosova u Unesko, odnosno da će to predložiti kao tačku dnevnog reda.

RTS-u je potvrđeno da su svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju povučeni na hitne konsultacije u Beograd. Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije dobilo je notu, piše B92.

Kako je javljeno na javnom servisu u toku dana očekuje se i zvanično saopštenje u vezi ovakve odluke. U međuvremenu, makedonski mediji prenose da je Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije saopštilo da je dobilo notu od Ambasade Srbije u Skoplju kojom su obaviješteni da je osoblje Ambasade pozvano na konsultacije u Beograd.

MSP Makedonije je notu dobilo juče, prenose makedonski mediji.

"Ministarstvo spoljnih poslova nije upoznato sa razlozima ove odluke i stoga uspostavlja komunikaciju sa MSP Srbije. U skladu sa relevantnim odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima institucije Republike Makedonije preuzimaju mjere za zaštitu bezbjednosti i integriteta Ambasade Srbije u Skoplju", navodi se u saopštenju.

Vijest o povlačenju srpskih diplomata sinoć je javila makedonska Televizija Telma koja se pozvala na na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije.

Prema informacijama Televizije Telma, srpska ambasada je, pozivajuči se na Ženevsku konvenciju, zamolila makedonske vlasti da pojačaju bezbjednost Ambasade Srbije u Skoplju. Makedonske vlasti su potvrdile da je to i urađeno.

Reporter te televizije naveo je da su sinoć svi prozori na ambasadi zamračeni, da se ispred zgrade ne dešava ništa neobično i da nema pojačanog policijskog prisustva.

Ambasadorka Dušanka Divjak-Tomić rekla je agenciji Beta da ne može da komentariše i u SMS poruci dopisniku iz Skoplja poručila da se za informacije javi sjutra u srpsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije još nema zvaničnu informaciju iz Beograda zbog čega je Srbija povukla diplomate i zaposlene iz ambasade u Skoplju, javila je danas makedonska državna agencija MIA. U tom ministarstvu kažu da uspostavljaju komunikacije sa srpskim ministarstvom radi utvrdjivanja činjenica za taj postupak. Očekuje se da srpsko Ministarstvo spoljnih poslova u toku dana da zvanično objašnjenje. U makedonskom Ministarstvu spoljnih poslova rečeno je da, saglasno relevantnim odredbama Bečke konvencije, odgovarajuće institucije preuzimaju mjere zaštite i bezbjednosti ambasade Srbije u Skoplju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom situacije u vezi sa ambasadom Srbije u Makedoniji, "da se ne radi o maloj stvari", i da je imala konsultacije sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Ona je novinarima u Vladi Srbije najavila uskoro i sapštenje ministarstva spoljnih poslova na kojem se, kako je istakla, "zajednički radi".

Bonus video: