Srbija: Vučić potpisao odluku o raspuštanju parlamenta, izbori 17. decembra

U obraćanju iz Predsjedništva, Vučić je rekao da rokovi za izborne radnje teku od dana stupanja na snagu te odluke

11607 pregleda 9 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Ažurirano: 01.11.2023. 10:54h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao je danas odluku o raspuštanju parlamenta i objavio da će vanredni izbori biti održani u nedjelju, 17. decembra.

U obraćanju iz Predsjedništva, Vučić je rekao da rokovi za izborne radnje teku od dana stupanja na snagu te odluke.

On je poželio građanima srećne izbore, a svim učesnicima u kampanji dobar rezultat u predstavljanju ideja i ciljeva, te da to rade "na demokratski i civilizovan način"

Kazao je i da je za građane Srbije važno da pobijede najbolji programi i ideje.

"Uvjeren sam da učvršćujemo demokratiju i obezbjeđujemo siguran put u budućnost našoj djeci", rekao je predsjedenik Srbije.

Prema njegovim riječima, sadašnja vremena su teška za cio svijet zbog globalnih izazova i sukoba.

"Živimo... u vremenu u kojem je neophodno da svi budemo ujedinjeni u borbi za očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa Srbije, u vremenu u kojem ćemo biti suočeni sa brojnim pritiscima zbog odnosa prema Kosovu i Metohiji i drugih regionalnih i svjetskih pitanja", rekao je Vučić.

Vlada Srbije je u ponedjeljak saopštila da je predsjedniku Republike uputila obrazložen predlog za raspuštanje Narodne skupštine i za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Članovi Vlade su donijeli i odluke o raspuštanju Skupštine Grada Beograda i obrazovanju Privremenog organa Grada, i takve odluke za još 64 lokalne samouprave u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Vučić je ranije najavio da će 17. decembra biti održani vanredni parlamentarni i pokrajinski izbori i izbori u više desetina lokalnih samouprava.

Orlić raspisao izbore za skupštine gradova i opština za 17. decembar

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisao je izbore za odbornike skupština gradova i opština za 17. decembar.

Orlić je danas u Skupštini Srbije kazao da su izbori raspisani za odbornike u skupštinama 65 gradova i opština u Srbiji za 17. decemba, te da ta odluka stupa na snagu danom objavljivanjem u Službenom glasniku.

Dodao je da od tog trenutka teku rokovi za izborne radnje, te pozvao građane da učestvuju na izborima.

Pozvao je sve da u kampanji govore o programima i njhovimo političkom sadržaju.

"Da, uz sve međusobne razlike pokažemo da to možemo da radimo na dostojanstven, pristojan način, da pokažemo svijest da pitanje kako ljudi žive nije ni igra ni zabava, već težak i ozbiljan posao koji zahtijeva maksimalnu ozbiljnost", rekao je Orlić.

Dodao je da nema nikakve sumnje da će građani izabrati "one koji su najbolji" a koji, kako je naveo, znače dobru budućnost i dalji napredak.

Bonus video: