Kurti: Statut Zajednice opština sa srpskom većinom pojašnjava pitanje priznanja Kosova

"Prvo, prema mojoj političkoj ocjeni, nacrtom se prekida nasljeđe nepriznavanja Republike Kosovo koje je zapisano u sporazumima iz 2013. i 2015. Dakle, po mojoj političkoj procjeni, nacrt pojašnjava pitanje priznanja Republike Kosovo"

31834 pregleda 45 reakcija 29 komentar(a)
Kurti, Foto: Boris Pejović
Kurti, Foto: Boris Pejović

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je pred poslanicima u Skupštini Kosova da nacrt statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom pojašnjava situaciju oko priznanja Kosova.

Ovaj nacrt statuta Zajednice su Kosovu i Srbiji predstavile međunarodne diplomate 21. oktobra.

"Prvo, prema mojoj političkoj ocjeni, nacrtom se prekida nasljeđe nepriznavanja Republike Kosovo koje je zapisano u sporazumima iz 2013. i 2015. Dakle, po mojoj političkoj procjeni, nacrt pojašnjava pitanje priznanja Republike Kosovo", rekao je Kurti.

Ipak, on je podvukao da još nije zvanično prihvatio taj dokument za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koja bi pripadnicima srpske zajednice na Kosovu trebala da pruži veću autonomiju.

"Prihvatanje znači pristanak na preuzimanje obaveza za realizaciju nacrta (statuta)", rekao je Kurti i dodao da je ponudio da se dokument potpiše.

Premijer Kosova je ocijenio da je nacrt statuta pažljivo napisan u skladu sa slovom i duhom Ustava, te napomenuo da je predviđeno da taj dokument razmotri i Ustavni sud Kosova.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena 2013. u okviru dijaloga Kosova i Srbije, dok su 2015., dogovoreni principi za njeno formiranje. Međutim, Ustavni sud Kosova je ocijenio da ti principi nisu u skladu sa Ustavom, na šta su se kosovske vlasti pozivale i odbijale da formiraju Zajednicu.

U međuvremenu su Kosovo i Srbija februara ove godine prihvatili Sporazum o normalizaciji odnosa na osnovu predloga Evropske unije, a potom je sredinom marta usaglašen i Aneks za njegovu implementaciju.

Sporazum, pored ostalog, predviđa da se Srbima na Kosovu pruži određeni nivo samoupravljanja.

Strane diplomate su u nekoliko navrata potvrdile da se to pitanje odnosi na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Premijer je u Skupštini Kosova podnio izvještaj o nacrtu statuta koji su predstavile međunarodne diplomate, na zahtjev opozicionih partija. Govorio je i o posljednjem sastanku u Briselu 26. oktobra sa predstavnicima "velike petorke".

On je nakon tog sastanka rekao da je prihvatio predlog nacrta statuta Zajednice, te da je bio spreman da potpiše sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali da se tome usprotivio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Inače, za implementaciju sporazuma za Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu do sada je su izrađena četiri nacrta statuta: Nacrt statuta Upravljačkog tima, nacrt vizije premijera Kosova Aljbina Kurtija, nacrt statuta premijera Albanije Edija Rame i nacrt statuta Udruženja koji je izradila njemačka organizacija Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).

Kosovo je odbijalo da je formira uz obrazloženje da može štetno uticati na unutrašnju funkcionalnost zemlje, dok Srbija insistira da se implementira onako kako je dogovorena u Briselu.

Bonus video: