Opozicija u parlamentu Albanije zapalila dimne bombe, sjednica prekinuta

Incident je počeo kada je bivši premijer i vođa jedne struje opozicione Demokratske stranke Salji Beriša pokušao da dođe do govornice

9657 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube/ABC News Albania
Foto: Screenshot/Youtube/ABC News Albania

Zatvorena sjednica skupštine Albanije završena je pet minuta nakon početka, jer su opozicioni poslanici zapalili dimne bombe, objavio je ABC njuz na albanskom.

Neposredno nakon što je usvojen budžet za 2024. godinu glasovima većine, poslanici opozicije su upalili dimne kutije, pa je nastavak bio nemoguć. Opozicionari su, takođe, napravili barikadu od stolica.

Incident je počeo kada je bivši premijer i vođa jedne struje opozicione Demokratske stranke Salji Beriša pokušao da dođe do govornice. Intervenisao je poslanik Gazment Bardi, tražeći od obezbjeđenja da ne guraju Berišu, prenosi Nova.rs.

"Pretvorili ste sve u policijsku državu. Šta će vam sve ovo, zašto trenirate strogoću, ko ste vi", pitao je Bardi pripadnika obezbjeđenja.

U međuvremenu, nakon nekoliko izostanaka u Skupštini, premijer Edi Rama danas je stigao u parlament da učestvuje na sjednici povodom budžeta.

Prije dolaska u skupštinu, Beriša je pokrenuo debatu na Fejsbuku, kritikujući Ramu i predsjednicu Dkupštine Linditu Nikolu.

"On (Rama) se uplašio, došao je u pratnji konvoja automobila. Mi branimo naša ustavna prava, prava opozicionara, dok vlast štiti lopove. Linditu iskorišćava Rama i ponaša se kao osoba bez dostojanstva", naveo je Beriša, prenio je Albanijan post.

Zamjenik predsjednika Skupštine, Agron Đekmarkaj, ocijenio je da je današnje zasjedanje bilo "nenormalno", jer opozicija ne učestvuje.

"Ne pretvarajte parlament u zatvor. Ovo nije mjesto samo za većinu, dok opozicija treba da ostane napolju. Svi imaju jednaka prava. Ovo je pravi skandal, imate odgovornost. Ovakve stvari se dešavaju u autoritativnim zemljama gdje opoziciju opkoljava obezbjeđenje. Takav paralement nije normalan“, rekao je Đekmarkaj.

Video možete pogledati OVDJE.

Bonus video: