Stigli borbeni helikopteri sa Kipra

Predsjednik Srbije najavio nova ulaganja u sistem odbrane

12904 pregleda 13 komentar(a)
Vučić na vojnom aerodromu u Batajnici, Foto: BETAPHOTO
Vučić na vojnom aerodromu u Batajnici, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je juče na vojnom aerodromu u Batajnici prijemu 11 borbenih helikoptera Mi-35P sa Kipra i najavio da će država nastaviti modernizaciju i opremanje oružanih snaga iz zemlje i inostranstva.

Vučić je rekao da je veoma važno da Vojska Srbije poveća svoje kapacitete za odbranu zemlje i vazdušnog prostora, prenijela je agencija Beta.

“Ponosni smo na ogromna ulaganja koja imamo u sistem odbrane. I sve to činimo bez povećavanja javnog duga i nastavićemo to da radimo”, rekao je Vučić.

On je potvrdio da Srbija kupuje dronove i “svašta drugo”, ali nije želio da precizira iz kojih zemalja će ta oprema biti nabavljena i u kojoj količini.

Vučić je dodao da je posao sa Kiprom obavljen tako da je polovina novca obezbijeđena kroz izvoz raketne artiljerije domaće proizvodnje tipa “nora” i “tamnava” u tu zemlju.

Kiparska vlada i Srbija dogovorile su se 2021. o kupovini zastarjelih helikoptera Mi35 koji zahtijevaju remont.

“Pogledajte ove ljepotice od helikoptera... Nekoliko mora da se remontuje i modernizuje. To će biti posao i za našu pamet, ali trebaće nam i neka pomoć sa strane”, rekao je Vučić i dodao da će do januara već šest letjelica tog tipa biti u letnom stanju i u jedinici.

On je rekao da će Srbija sada imati više od 60 helikoptera Mi-35M i P, zatim H-145M, “gazela, Mi-17 i Mi-8, što je veoma velika cifra za zemlju veličine Srbije.

Vučić je potvrdio da je sa jednom zemljom potpisan ugovor o izvozu 48 srpskih samohodnih haubica “nora B52”, kalibra 155 milimetara, ukupne vrijednosti 311 miliona eura.

On nije želio da kaže o kojoj je državi riječ, jer još čeka da procedura prođe u tamošnjem parlamentu, ali je nagovijestio da će takvih poslova biti još.

Bonus video: