Apelacioni sud u Beogradu poništio prvostepenu presudu za ratni zločin u Štrpcima

Kako se navodi u obrazloženju Apelacionog suda, odluka o poništavanju prvostepene presude i vraćanju predmeta na ponovno postupanje je donijeta jer je prvostepena presuda "zasnovana na bitnoj povredi odredaba krivičnog postupka"

6409 pregleda 1 komentar(a)
Štrpci, Foto: Arhiva Vijesti
Štrpci, Foto: Arhiva Vijesti

Apelacioni sud u Beogradu je 30. novembra 2023. godine donio rješenje kojim je ukinuo prvostepenu presudu za zločin u Štrpcima u Bosni i Hercegovini i predmet vratio na ponovno postupanje, saopštila je 12. decembra nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo.

Zbog otmice putnika iz voza u mjestu Štrpci 27. februara 1993. godine, te njihovog zlostavljanja, mučenja i ubistva, prvostepenom presudom od 7. februara 2023. pripadnici jedinice "Osvetnici" Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac osuđeni su na po deset godina zatvora, a Dragana Đekić na pet godina zatvora.

Optuženi Ljubiša Vasiljević je preminuo tokom trajanja postupka.

Kako se navodi u obrazloženju Apelacionog suda, odluka o poništavanju prvostepene presude i vraćanju predmeta na ponovno postupanje je donijeta jer je prvostepena presuda "zasnovana na bitnoj povredi odredaba krivičnog postupka".

Fond za humanitarno pravo je u saopštenju naveo da smatra "neodopustivim da trideset godina od otmice i ubistva dvadeset civila u Štrpcima pravosudni organi nisu u stanju da postupak sprovedu na profesionalan način i donesu presudu".

"Pokretanje postupka iznova podrazumijeva ponovnu traumatizaciju i iscrpljivanje porodica žrtava i svjedoka u ovom postupku, kao i trivijalizaciju suđenja za ratne zločine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da odluka Apelacionog suda "odlaže ne samo presudu direktnim izvršiocima, od kojih je jedan optuženi već preminuo tokom postupka, već i nadu da će za zločin u Štrpcima biti procesuirani predstavnici civilnih, vojnih i policijskih organa Srbije i Savezne Republike Jugoslavije koji su bili upoznati s planom otmice u Štrpcima".

Suđenje za zločin u Štrpcima pred sudom u Srbiji počelo je 29. januara 2019. godine po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, danas Javnog tužilaštva za ratne zločine, podsjetili su u Fondu za humanitarno pravo.

Paralelno sa postupkom koji se vodi u Srbiji, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je 29. avgusta prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske osuđena na 91 godinu zatvora za zločin u Štrpcima.

Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović su prvostepenom presudom osuđeni na po 13 godina zatvora jer su kao saučesnici učestvovali u ubistvima 20 civila izvedenih iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd - Bar, dok je Luka Dragičević oslobođen optužbe da je izdao naređenje za odvođenje civila.

Bonus video: