Albanija Sjevernoj Makedoniji vratila 20 ukradenih ikona

"U ovom uspješnom epilogu desetogodišnjeg putešestvija makedonskih ikona veliki doprinos imaju i radne grupe, kako sa makedonske tako i sa albanske strane", napisala je Stojčevska na Fejsbuku (Facebook)

3875 pregleda 2 komentar(a)
Vraćene ikone, Foto: https://www.facebook.com/Bisera.Kostadinovska.Stojchevska
Vraćene ikone, Foto: https://www.facebook.com/Bisera.Kostadinovska.Stojchevska

Albanija je danas Sjevernoj Makedoniji vratila 20 ikona koji pripadaju makedonskim crkvama i manastirima.

Ikone je, na svačanoj ceremoniji u Tirani, ministarki kulture Sjeverne Makedonije Biseri Kostadinovskoj Stojčevskoj predala albanska koleginica Elva Margariti.

"Istorijski dan za makedonsku kulturu i vrednovanje našeg zaštićenog kulturnog bogatstva. Cijenimo i vrednujemo ovaj istorijski čin vraćanja dvadeset ikona koje pripadaju makedonskim crkvama i manastirima", napisala je Stojčevska na Fejsbuku.

Kako je istakla, u ovom uspješnom epilogu desetogodišnjeg putešestvija makedonskih ikona veliki doprinos imaju i radne grupe, kako sa makedonske tako i sa albanske strane.

"Zahvaljujem se na profesionalnom pristupu stručnjacima iz oblasti zaštite, kao i albanskim institucijama i službama koje su zaplijenile ova vrijedna djela. Ikone čeka još jedno putovanje. Ovoga puta da se vrate tamo gdje pripadaju", napisala je ministarka kulture Sjeverne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska.

Bonus video: