Međunarodni posmatrači: Na izborima u Srbiji bilo nepravilnosti, u kampanji ozbiljni problemi

Predstavnici misija, koje su ukupno imale 357 posmatrača, naveli su da su fundamentalne slobode uglavnom poštovane, ali da je bilo oštre retorike, pristrasnosti medija, pritisaka na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebe javnih resursa

2423 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog glasačkog mjeta u Beogradu, Foto: Reuters
Sa jednog glasačkog mjeta u Beogradu, Foto: Reuters

Na jučerašnjim izborima u Srbiji bilo je nepravilnosti, uključujući kupovinu glasova, a u kampanji koja im je prethodila uočeni su ozbiljni problemi, poput pristrasnog izvještavanja u medijima i dominacije predsjednika države i vladajuće stranke, izjavili su danas u Beogradu predstavnici međunarodnih posmatračkih misija.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, na kojoj su predstavili nalaze o vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, šefovi međunarodnih posmatračkih misija su naveli da su uočili neravnopravan tretman političkih stranaka u medijima i neravnopravne uslove, uz dominaciju vladajuće stranke koja je imala "sistematsku prednost.

Predstavnici misija, koje su ukupno imale 357 posmatrača, naveli su da su fundamentalne slobode uglavnom poštovane, ali da je bilo oštre retorike, pristrasnosti medija, pritisaka na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebe javnih resursa.

Šef posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Albert Jonson rekao je da su izbori tehnički bili dobro organizovani i da su birači mogli da se opredjeljuju između dosta političkih opcija, ali da je šef države bio "previše prisutan u medijima" i da je "zajedno sa vladajućom strankom stvorio nepravedne uslove za učesnike izbora".

"U kampanji je dominirao predsjednik Aleksandar Vučić, bilo je agresivne i zapaljive retorike, polarizacije, lične diskreditacije. Sloboda izražavanja i okupljanja je uglavnom poštovana tokom kampanje, ali su pritisci na javni sektor i prikupljanje glasova u javnom sektoru uticali da ne može da se napravi slobodan izbor", kazao je Jonson.

Naveo je da je uočen "veliki uticaj vlade na gotovo sve medije" i da je opozicija isticala da nije imala pristup mnogim medijima, naročito prije izbora, dodajući da su "dobili nekoliko izvještaja da su novinari sa kritičkim stavom često na meti napada političara i provladinih medija".

Jonson je rekao da je izborni dan "protekao uglavnom dobro", ali da je bilo nepravilnosti, koje se odnose na postojanje preminulih osoba u biračkim spisokovima i dolazak birača iz drugih zemalja da glasaju.

Upitan da li su uočene nepravilnosti dovoljno ozbiljne da dođe do poništavanja glasanja, Jonson je rekao da "nisu u poziciji da govore o efektima takve prakse".

"Nismo u poziciji da govorimo o poništavanju glasanja, to nije dio našeg mandata. Ali govorili smo o ovim stvarima u našim preporukama, one se odnose na efektivno upravljanje izbornim procesom. Ostajemo u kontaktu sa vlastima Srbije i ispratićemo sve u vezi sa tim preporukama", kazao je Jonson.

Šef delegacije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) Stefan Šenah rekao je da je ta organizacija nekoliko puta izrazila zabrinutost zbog "kulture vanrednih izbora i instrumentalizacije izbornih ciklusa", navodeći da to "podriva povjerenje javnog mnjenja u demokratske institucije i izborni proces, što je komponenta nazadovanja u demokratiji".

"Zabrinuti smo zbog čestih i vanrednih izbora koji sprečavaju demokratske institucije da pravilno funkcionišu i da daju rezultate", kazao je Šenah.

Naveo je da je jedna od zabrtinutosti i "ključna uloga u kampanji predsjednika države koji nije bio kandidat".

"On je na pohvalan, pristrasan način tretiran u medijima, što je njegovoj partiji dalo prednost. To ozbiljno podriva fer uslove u izbornom takmičenju jer bi predsjednik trebalo da bude neutralna figura koja odražava državno jedinstvo", kazao je Šenah.

Šenah je kazao da su pristrasno izvještavanje u medijima, nepravdeni izborni uslovi i navodne manipulacije glasovima "veoma ozbiljni problemi kojima institucije moraju da se posvete".

Šef delegacije Evropskog parlamenta Klemen Grošelj rekao je da su uočili "zabrinjavajuće elemente" u kampanji, poput "slabog nivoa političke debate, pritisaka na birače, lične diskreditacije protivnika i oštre retorike", uključujući protiv novinara i predstavnika civilnog društva.

Grošelj je rekao da su posmatrači primili nekoliko izvještaja o masovnoj registraciji birača izvan Srbije, koji su glasali u Beogradu, i dodao da pozivaju vlasti da to istraže na temeljan način i da primijene preporuke koje su iznijeli. Specijalni koordinator posmatračke misije Parlamentarne skupštine OEBS Rajnhold Lopatka rekao je da su izbori tehnički bili dobro organizovani, ali je ukazao da je sporno što su se odvijali u društveno i politički polarizovanoj sredini.

"U kampanji je bilo oštre retorike, političke opcije nisu imale ravnopravan tretman u medijima i bilo je zloupotrebe javnih sredstava. Većina emitera sa nacionalnom frekvencijom načinom rada je smanjila mogućnost stvarnog informisanja glasača", kazao je Lopatka.

Naveo je da je na dan izbora uočen izvjestan broj proceduralnih problema, uključujući narušavanje tajnosti glasanja.

Šefica delegacije Parlamentarne skupštine OEBS Fara Karimi rekla je da je održavanje trećih parlamentarnih izbora za manje od četiri godine "narušilo povjerenje javnosti u demokratske institucije".

"Na izborima smo zapazili više nepravilnosti, uključujući nepoštovanje procedure čuvanja materijala, grupno glasanje, narušavanje tajnosti glasanja. Vidjeli smo ozbiljne neregularnosti poput kupovine glasova", kazala je Karimi.

Ona je rekla da su izrazili zabrinutost u vezi sa očuvanjem sloboda govora i odnosom prema borcima za ljudska prava i novinarima koji su se, kako je navela, suočili sa prijetnjama i upozorenjima.

Bonus video: