Dimitrijević: Demonstranti pokušali da unesu noževe i palice, RIK nije organ za sprovođenje gradskih izbora

On je naveo da su poslanici Marinika Tepić i Miroslav Aleksić došli u RIK, da ih je primio na razgovor, gdje su mu predali zahtjev za raspisivanje novih izbora za skupštinu Beograda

9425 pregleda 0 komentar(a)
Dimitrijević i Kovačević, Foto: BETAPHOTO
Dimitrijević i Kovačević, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je nešto poslije ponoći da su protesti ispred zgrade RIK-a "nedopustivo nasilje" i da su neki demonstranti pokušali da u zgadu unesu noževe i palice.

Dimitrijević je pokazao torbu sa drvenom palicom, ali nije objasnio kada je i kome i gdje to navodno oduzeto.

Dimitrijević je rekao da je ispred RIK-a napadnut direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević, nekoliko članova RIK-a, ali i neki od kandidata liste "Srbija protiv nasilja", te da to mora da bude osuđeno i sankcionisano.

On je naveo da su poslanici Marinika Tepić i Miroslav Aleksić došli u RIK, da ih je primio na razgovor, gdje su mu predali zahtjev za raspisivanje novih izbora za skupštinu Beograda.

Dodao je da su RIK optužili za izbornu krađu i da RIK zastupa interes Aleksandra Vučića, što je on negirao, jer kako je rekao RIK čine predstavnici svih stranaka.

"Ovo je neprimjeren i neprihvatljiv pritisak na mene i RIK pri čemu se zanemaruje da RIK nije organ za sprovođenje gradskih izbora, već je to Gradska izborna komisija (GIK). RIK nije drugostepni organ za GIK, kako tvrde, već Viši sud u Beogradu, pa RIK ne može da raspiše ni sprovede nove beogradske izbore", rekao je Dimitrijević.

Okupljanje građana ocijenio je kao svjestan pritisak na instituciju i dodao da je to nezabilježeno do sada na ovakav način.

Bonus video: