Parlament RS usvojio nacrte zakona o imunitetu i referendumu, Delegacija EU upozorila na posljedice

"EU naglašava da je potrebno održati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet BiH. Svaka radnja usmjerena protiv ovih principa će dovesti do ozbiljnih posljedica", navodi se u saopštenju

3230 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras nacrt Zakona o imunitetu, prema kojem najviši nosioci izvršne vlasti u tom entitetu Bosne i Hercegovine nisu krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru svojih dužnosti, a odobren je i nacrt Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi.

Oba nacrta zakona biće upućena na javnu raspravu.

Za nacrt Zakona o imunitetu je glasalo 47 od ukupno 83 poslanika, koliko ih ima u parlamentu RS.

U obrazloženju nacrta je navedeno da postojeće zakonsko rješenje koje je 6. oktobra 2002. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik, ostavlja mogućnost vođenja krivičnih postupaka protiv najviših nosilaca izvršne vlasti, čime se utiče na nezavisnost i funkcionisanje izvršne vlasti.

Propis bi se primjenjivao retroaktivno i to od 1. avgusta 2021. godine - kada je Kristijan Šmit stupio na dužnost visokog predstavnika u BiH.

Poslanici su usvojili i nacrt Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, čiji je cilj "efikasnije i ekonomičnije sprovođenje referenduma u RS".

U odnosu na sadašnji zakon, novina je da će referendum biti uspješno sproveden ako se o nekom pitanju pozitivno izjasni natpolovična većina izašlih birča, a ne većina upisanih u birački spisak.

Povodom usvajanje dva nacrta zakona, Delegacija EU u BiH je upozorila da su "suprotni evropskom putu BiH".

"Pozivamo delegate u Narodnoj skupštini RS da ponovo razmisle i ne idu dalje sa ovim nacrtima zakona", naveli su iz Delegacije EU u BiH.

Delegacija je ocijenila da se nacrtom Zakona o imunitetu RS "umanjuje sudska odgovornost političkih predstavnika, a njegovom retroaktivnom primjenom dovela bi se u pitanje pravna sigurnost".

Podsjetili su da je Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma definisano da će "strane u potpunosti sarađivati sa visokim predstavnikom".

U vezi s nacrtom Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi Delegacija EU je navela da je "ozbiljno zabrinuta" jer je u suprotnosti s "EU putem BiH, uključujući secesionističku retoriku i dovođenje u pitanje ustavnog poretka u zemlji".

"EU naglašava da je potrebno održati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet BiH. Svaka radnja usmjerena protiv ovih principa će dovesti do ozbiljnih posljedica", istakli su u saopštenju.

Delegacija EU u BiH je pozvala sve političke aktere u BiH da se "uzdrže od provokativne retorike i retorike podjela i takvih radnji, posebno onih koje dovode u pitanje suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet zemlje".

Bonus video: