U Sjevernoj Makedoniji cijene osnovnih prehrambenih proizvoda ostaju zamrznute i u januaru

Riječ je o bijelom pirinču, pšeničnom brašnu - tip 400 i 500, bijelom i polubijelom hljebu i određenim pekarskim proizvodima, određenim vrstama keksa, napolitanki, testenina, mesu i mesnim prerađevinama, jogurtu i mliječnim proizvodima i svježim kokošijim jajima

6502 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je danas da do kraja januara 2024. produži važenje odluka o zamrzavanju cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, flaširane vode, sokova i piva.

Kako se navodi u saopštenju vlade Dimitra Kovačevskog, ograničenje cijena više prehrambnih proizvoda u trgovini na malo koje važi do 31. decembra ove godine, produžava se do 31. januara naredne godine.

Riječ je o bijelom pirinču, pšeničnom brašnu - tip 400 i 500, bijelom i polubijelom hljebu i određenim pekarskim proizvodima, određenim vrstama keksa, napolitanki, testenina, mesu i mesnim prerađevinama, jogurtu i mliječnim proizvodima i svježim kokošijim jajima.

Odlukom Vlade Sjeverne Makedonije do 31. januara, umjesto do 31. decembra, ostaju zamrznute i ranije utvrđene cijene mineralne negazirane i gazirane vode, pojedinih vrsta gaziranih i gaziranih pića i piva.

"Današnja odluka je u interesu potrošača zbog predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika", piše u saopštenju.

Vlada Sjeverne Makedonije je 19. septembra odlučila da 50 proizvoda u 24 kategorije pekarske, mliječne i mesne industrije pojeftine za najmanje 10 odsto u odnosu na cijenu koju su imali 1. avgusta i da moraju da se prodaju po toj cijeni, a nekoliko dana kasnije spisku su dodati svjetlo pivo, negazirana voda i sokovi.

Važenje tih odluka o snižavanju i zamrzavanju cijena određenih prehrambenih proizvoda i pića je 27. oktobra produđeo do kraja ove godine.

Bonus video: