RIK odbacio prigovor koalicije "Srbija protiv nasilja" za poništavanje izbora

Kako je rekao izvjestilac za ovu tačku dnevnog reda, zamjenik predsjednika RIK Marko Janković, ovaj prigovor ovlašćena lica beogradske liste podnijela su Gradskoj izbornoj komisiji (GIK), koja se proglasila nenadležnom i ustupila je RIK-u na odlučivanje

4687 pregleda 9 komentar(a)
Sa sjednice RIK, Foto: RIK
Sa sjednice RIK, Foto: RIK

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je prigovor koalicije "Srbija protiv nasilja" za poništavanjem izbora, jer kako su rekli, lista ove koalicije za izbore u gradu Beogradu nije ovlašćena da podnese zahtjev RIK-u.

Kako je rekao izvjestilac za ovu tačku dnevnog reda, zamjenik predsjednika RIK Marko Janković, ovaj prigovor ovlašćena lica beogradske liste podnijela su Gradskoj izbornoj komisiji (GIK), koja se proglasila nenadležnom i ustupila je RIK-u na odlučivanje.

Janković je dodao da je lista zatražila poništenje na svim mjestima koji su u nadležnosti komisije polazeći od činjenice da su izbori sprovedeni u atmosferi grubog kršenja pravila i da su čitavi izbori bili nezakoniti.

Dodao je da je "Srbija protiv nasilja" uložila žalbu Višem sudu u Beogradu koji je odlučio da je odbaci kao neosnovanu, te da GIK stvarno nije nadležna za ovo pitanje.

Više članova RIK predložilo je da se i RIK oglasi nenadležnim jer je prigovor upućen GIK-u, te da je jasno iz konteksta da se misli samo na gradske izbore, odnosno da GIK mora da odluči a ne da "se krije iza RIK-a".

Član komisije Rodoljub Šabić rekao je da ovdje nama ničeg nejasnog, da se izborni inženjering gledao u direkntom televizijskom programu, da postoje dokazi da je na adresama gdje živi četvoro ili petoro ljudi bilo prijavljeno po 50 glasača, te da je obaveza gradske komisije da donese odluku o poništenju izbora.

Ipak, većina članova RIK izglasala je da se prigovore odbacuje jer smatraju da predlagač nije ovlašćen da podnese prigovor.

U nastavku sjednice članovi RIK razmatraju prigovore o nepravilnostima na pojedinim izbornim mjestima.

Bonus video: