Rama: Nikad nisam rekao da sam zatvorio "Otvoreni Balkan"

"Rekao sam nešto sasvim drugo što je rečeno u određenom kontekstu i izričito sam rekao da je to ispunilo svoju misiju u tom kontekstu, ali da je sama inicijativa poput drugih inicijativa i koju ja ne zatvaram niti otvaram"

5560 pregleda 7 komentar(a)
Rama, Foto: Reuters
Rama, Foto: Reuters

Premijer Albanije Edi Rama rekao je 30. decembra da inicijativu "Otvoreni Balkan" nikada nije proglasio zatvorenom, istakavši da su njegove prethodne izjave pogrešno shvaćene.

"Danas otkrivam da nisam zatvorio 'Otvoreni Balkan', da mi se ne čini da sam napravio bilo kakvo zatvaranje, čak sam objasnio da 'Otvoreni Balkan' nije otvoren tako i ne zaključava ga tako, na ključ, jedna osoba ili jedna strana", rekao je albanski premijer u Tirani, na konferenciji za novinare na kraju godine.

Novinari su ga pitali o njegovoj izjavi u julu, kada je rekao da je "Otvoreni Balkan" inicijativa za "guranje naprijed Berlinskog procesa i da je ispunila misiju za koju je rođena".

Odgovarajući na pitanje, Rama je rekao: "Nikad nisam rekao da sam zatvorio 'Otvoreni Balkan', to je smiješan izraz. Rekao sam nešto sasvim drugo što je rečeno u određenom kontekstu i izričito sam rekao da je to ispunilo svoju misiju u tom kontekstu, ali da je sama inicijativa poput drugih inicijativa i koju ja ne zatvaram niti otvaram".

Inicijativa "Otvoreni Balkan", prvobitno nazvana Mini Šengen, pokrenuta je 10. oktobra 2019. u Novom Sadu, a potpisali su je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Inicijativi se usprotivila opozicija u Albaniji, a odbacili su je Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

U njegovom okviru postignuto je više sporazuma, poput onih za ekonomsku saradnju i slobodno kretanje.

Povodom Ramine nekadašnje najave da je ova incijativa završena, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tada je rekao da "ne može vjerovati da je on (Rama) tako nešto rekao".

Rama je potvrdio da se regionalna inicijativa nastavlja, a da bi to konkretizovao, osvrnuo se na sajam vina koji je nedavno održan u Beogradu, opisavši ga kao produkt ove inicijative.

"Ta inicijativa se nastavlja, tako da smo vrlo jasni, a Albanija je nije ni zatvorila jer ne može zatvoriti", pojasnio je Rama.

Bonus video: