Aleksić: Ako se izbori ne ponove Srbiju čeka velika nestabilnost, Vučiću ništa nije sveto

"Srbija je jedina zemlja na svijetu gdje se građani za politička prava bore na ulici, a političari štrajkom glađu"

14031 pregleda 48 reakcija 37 komentar(a)
Aleksić, Foto: Reuters
Aleksić, Foto: Reuters

Predsjednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i jedan od lidera koalicije "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić izjavio je danas da Srbiju u 2024. godini čeka velika nestabilnost i produbljivanje podjela u društvu ako se ne poništi izborna krađa i ne ponove izbori.

Aleksić je u intervjuu agenciji Beta kazao da je ponavljanje izbora pod ravnopravnim i poštenim uslovima jedini način da se normalizuje politički život u Srbiji.

"U proteklih deset godina politički život u Srbiji je potpuno razoren zbog zloupotrebe institucija i medija i gaženja političkih neistomišljenika u autokratskom maniru. Što vlast prije shvati da se izbori moraju ponoviti, lakše ćemo prebroditi probleme i krize koje nas čekaju", rekao je on.

Na pitanje kakva je poruka poslata međunarodnoj zajednici s protesta ProGlasa održanog u subotu, Aleksić je kazao da je poručeno da postoji svijest kod građana Srbije o krađi izbora.

"Građani Srbije su poslali poruku svijetu da neće odustati od borbe za slobodne i poštene izbore, bez obzira kako će na to reagovati međunarodna zajednica. Ukoliko Evropska unija (EU) zaista želi Srbiju u svoje članstvo, moraće da se izjasni da više neće podržavati nedemokratsku i nasilnu vladavinu (Aleksandar) Vučića. Dvanaest godina je EU podržavala Vučićev režim, sada je vrijeme da podrži građane Srbije", istakao je.

Komentarišući ocjene pojedinih zapadnih vlada, političara i organizacija da izbori u Srbiji nisu bili regularni, Aleksić je kazao da očekuje da će poslije novogodišnjih praznika ta upozorenja biti podignuta na viši nivo.

"EU bi trebalo da se izjasni o evidentnoj izbornoj neregularnosti i o nasilju koje sprovodi režim. Režim pokušava da stvori lažnu sliku da opozicija želi da sruši ustavni poredak i nasiljem dođe na vlast, što apsolutno nije tačno. Mi samo želimo normalne izbore i borimo se protiv prekrajanja izborne volje", naglasio je.

Prema njegovim riječima, Vučić je znao da nema podršku građana Beograda i zato je pribjegao "nezapamćenoj krađi glasova".

"Vučić je u Beograd uvezao na desetine hiljada glasača iz Republike Srpske i iz unutrašnjosti Srbije. Da on ima podršku građana Beograda i Srbije ne bi morao da kupuje glasove i da zastrašuje birače. Vučić već 12 godina drži građane Srbije u ropstvu, ali ti okovi su već počeli da popuštaju", ocijenio je Aleksić.

Dodao je da su se Vučić i Siniša Mali poslije izbora "ismjevali" građanima šaljući im poruku uz pjesmu kojom su najavili četri godine tuge i bola.

"Njihova bahatost nema granica", rekao je.

Na pitanje da li će predstavnici EU podnijeti zvaničan zahtjev Srbiji da im se omogući nezavisna istraga o neregularnostima u izbornom procesu, Aleksić je kazao da je zahtjev već podnijet i da će tim povodom do kraja januara u Beograd doći predsjednik Kongresa Savjeta Evrope Mark Kuls.

"Izbornim neregularnostima baviće se i međunarodni činioci, jer u Srbiji, nažalost, ne funkcionišu državne institucije", rekao je predsjednik NPS.

Upitan da li će EU i SAD priznati rezultate decembarskih izbora, Aleksić je rekao da "nijedna zemlja koja drži do demokratije i vladavine prava ne bi smjela da prizna izbornu krađu u Srbiji".

"Osim Orbana i Erdogana, Vučiću niko nije čestitao 'izbornu pobjedu'", naveo je.

Na pitanje Bete da li je i u kojoj mjeri vlast u Srbiji izgubila kredibilitet u međunarodnoj zajednici nakon tvrdnji njihovih predstavnika da su izbori bili neregularni, Aleksić je kazao da su međunarodni posmatrači "uhvatili vlast u brutalnoj krađi glasova".

"Evropski posmatrači su saopštili da nikad nigdje nisu vidjeli takvu krađu glasova kao 17. decembra u Srbiji. Vlast u Srbiji je izgubila svaki demokratski kredibilitet u svijetu, i danas se u cijelom svijetu na Srbiju gleda kao na zemlju gdje su ugrožena elementarna ljudska prava. Srbija je jedina zemlja na svijetu gdje se građani za politička prava bore na ulici, a političari štrajkom glađu", naglasio je jedan od lidera koalicije "Srbija protiv nasilja".

Upitan da li će izborne neregularnosti uticati na rješenje pitanja Kosova i Metohije, Aleksić je rekao da je poruka američkog ambasadora Kristofera Hila da se "raduje saradnji s budućom srpskom vladom", bila u direktnoj korelaciji (međusobna povezanost) s Aleksandrom Vučićem i priznavanjem RKS tablica od strane Srbije.

"Priznavanje registarskih tablica tzv. Republike Kosovo je direktno protivustavno djelovanje Vučića. On je potpuno razvlastio Srbiju na teritoriji Kosova i Metohije i sve srpske institucije sa sjevera Kosova predao Prištini. Sigurno je da će pojedini međunarodni faktori sada imati lakši posao da Vučića natjeraju da sprovede sve što im je obećao prihvatanjem Briselskog i Ohridskog sporazuma. Vučić je već pokazao spremnost da trguje sa svim srpskim nacionalnim interesima samo da bi sačuvao sebe i svoje kriminalno okruženje na vlasti. Njemu ništa nije sveto, ni ljudi, ni rudna bogatstva, ni Kosovo. Sve će da proda samo da ostane na vlasti", istakao je Aleksić.

Komentarišući različite stavove američke vlade koja je osudila izborne nepravilnosti i s druge strane američkog ambasadora Hila koji se "raduje saradnji s budućom vladom", Aleksić je rekao da su Hil i njegova supruga izgradili "privatno prijateljske" odnose s Aleksandrom Vučićem.

Upitan da ocijeni ponašanje vlasti na optužbe da su izbori neregularni, lider NPS-a je rekao da vlast vlada zamjenom teza.

"Poslije 11 godina vladavine ponašaju se kao da su opozicija, a da je opozicija vlast. Oni preko režimskih medija svakodnevno bombarduju građane lažima kao da nisu oni pokrali izbore nego da opozicija hoće silom da dođe na vlast. Ta Vučićeva agresija i mržnja razaraju budućnost Srbije. Njegove tojage za preispitivanje političkih neistomišljenika su tužilaštvo, policija i sudovi. Institucije služe njemu, a ne narodu i zato mogu da rade i govore šta god hoće bez ikakve kazne ili odgovornosti", objasnio je on.

Prema njegovim riječima, vladavina Aleksandra Vučića ostaće zapamćena kao vrijeme laži, korupcije i kriminala.

Rekao je da će koalicija "Srbija protiv nasilja" u narednom periodu biti posvećena poništavanju izbora i stvaranju uslova za održavanjem izbora na kojima neće biti pokradena izborna volja građana.

"Od te borbe nemamo prava da odustanemo", naglasio je.

Na pitanje koliko su neoborivi dokazi o izbornim neregularnostima koji će biti priloženi Ustavnom sudu, Aleksić je rekao da su dokazi o izbornim malverzacijama toliko jaki da bi Ustavni sud morao da poništi izbore na svim nivoima.

"Da je Srbija pravna država Ustavni sud ne bi imao dilemu pred evidentnom izbornom krađom, a ostale institucije bi pokrenule krivičnu odgovornost protiv svih koji su na bilo koji način učestvovali u prekrajanju izborne volje građana. Glavni organizatori izborne krađe nalaze se u MUP-u, Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, tužilaštvu koje ne radi svoj posao i drugim državnim strukturama", istakao je.

Upitan da li će koalicija "Srbija protiv nasilja" prihvatiti osvojene mandate ukoliko izbori ne budu poništeni, Aleksić je kazao da će se o tome naknadno odlučivati.

"Tu odluku još nismo donijfgeli, jer smo posvećeni borbi za poništavanje i ponavljanje izbora. Svakako, odlučićemo u skladu s tim šta će biti najbolje za nastavak borbe protiv diktatorskog režima Aleksandra Vučića", zaključio je Aleksić.

Bonus video: