Mladić, porijeklom Hrvat zaštitno lice ekstremista iz Šarlotsvila: Kao bijeli nacionalista...

"Mi svi zaslužujemo budućnost za našu djecu i kulturu. Bijeli nacionalisti ne mrze, mi samo želimo sačuvati ono što imamo", tvrdi ovaj mladi ekstremista
53 pregleda 9 komentar(a)
Piter Cvjetanović, Foto: Facebook
Piter Cvjetanović, Foto: Facebook
Ažurirano: 13.08.2017. 12:11h

Američka televizija KTVN porazgovarala je s ekstremistom koji je postao jedno od zaštitnih lica protesta američkih ekstremnih nacionalista u Šarlotsvilu u američkoj državi Virdžiniji, prenosi Index.hr.

Riječ je Piteru Cvjetanovićuo 20-godišnjem studentu istorije i političkih nauka iz Rina u američkoj državi Nevadi, a Index.hr navodi da je ovaj mladić hrvatskog porijekla.

"Došao sam na ovaj marš jer evropska kultura ima pravo biti ovdje baš kao svaka druga kultura. Ona nije savršena, naravno da ima nedostataka, ali vjerujem da bi uklanjanje kipa predstavljalo postupno uklanjanje bijele baštine u SAD kao i ljudi koji su se borili i branili te gradili svoju domovinu. Robert Li je odličan primjer toga. Nije bio savršen, ali ja podržavam ono za što se zalagao", rekao je Cvjetanović.

Inače, desničari, među kojima su bili predstavnici grupa bliskih staroj rasističkoj organizaciji Kju Kluks Klana (KKK) i neonacistima, okupili su se u Šarlotsvilu znak protesta zbog uklanjanja spomenika generalu Robertu Liju u gradskom parku tog grada.

Robert Edvard Li (1807-1870) bio je general SAD, a kasnije komandant snaga Konfederacije u Američkom građanskom ratu (1861-1865). Li se smatra jednim od najznačajnijih vojnih zapovjednika u istoriji SAD..

"Kao bijeli nacionalista, brinem za sve ljude. Mi svi zaslužujemo budućnost za našu djecu i kulturu. Bijeli nacionalisti ne mrze, mi samo želimo sačuvati ono što imamo", tvrdi ovaj mladi ekstremista.

Sudeći prema njegovom Facebook profilu očito je da Cvjetanović ima hrvatsko porijeklo, navodi Index.hr i dodaje da na Facebooku prati neke desničarske grupe, ali i hrvatske kakva je npr. grupa "Croatian World Network CROWN".

Bonus video: