“Cajt“: Brisel podržava Vučića jer smatra da on može da riješi Kosovo

„Samo nacionalista Vučić može srpskoj naciji objasniti gubitak jedne od 'njenih' pokrajina. U Briselu se drže te teorije. Pa se zbog toga drže i Vučića", piše njemački nedjeljnik

18642 pregleda 127 reakcija 29 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: BETAPHOTO
Aleksandar Vučić, Foto: BETAPHOTO

Adut predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je rješenje za Kosovo i zbog toga je Brisel neobično tih kada je riječ o manipulacijama na izborima u Srbiji, piše njemački nedjeljnik „Cajt“.

„Cajt“ je objavio tekst o demonstracijama u Srbiji poslije izbora, izbornim manipulacijama i Vučićevoj sposobnosti da se Briselu ponudi kao rješenje za Kosovo, a ne kao problem, prenosi „Dojče vele“.

"Prema anketama, predsjednikovoj partiji je u glavnom gradu prijetio poraz od opozicionog saveza 'Srbija protiv nasilja'. To bi bio težak udarac za Vučića, koji je na vlasti od 2012. Kada bi izgubio Beograd, to bi bio početak kraja - tome se nadaju brojni opozicionari, a toga se plašio i sam predsjednik. Znao je kako to da spriječi", piše novinar Ulrih Ladurner.

Autor potom objašnjava da su Srbija i Zapadni Balkan predmet geopolitičke utakmice Rusije i Evropske unije, da je Srbija najveća i najvažnija zemlja u tom regionu, ali i da je Brisel neobično tih poslije izbora u Srbiji, ijdelom i zbog toga što su još praznici.

"Vučić je u posljednjih deset godina snažno podrio demokratiju svoje zemlje. Štampa je praktično upodobljena, opozicija potkresana. Srpski vlastodržac ne učestvuje u sankcijama EU protiv Rusije. I sada izborne manipulacije. Postavlja se pitanje, kako to Vučiću prolazi?", pita se autor.

Ladurner navodi da se odgovor mora tražiti u kosovskom konfliktu i u vjeri Brisela da samo Vučić može da riješi te probleme.

"U njemu (Vučiću) vide jakog čovjeka, koji će objasniti Srbima da je Kosovo nepovratno izgubljeno. Samo nacionalista Vučić može srpskoj naciji objasniti gubitak jedne od 'njenih' pokrajina. U Briselu se drže te teorije. Pa se zbog toga drže i Vučića", piše u tekstu uglednog nedjeljnika.

Novinar dalje navodi da bi Vučić, ukoliko bi oslobodio put za nezavisnost Kosova, izgubio ključnu poziciju, jer sve dok je ima Brisel ima razumijevanja za njega.

"Zato igra na vrijeme. Do sada on u pogledu Kosova nije napravio ključne ustupke. Brisel i dalje ostaje strpljiv - i tih", piše Ladurner.

Bonus video: