Stano: Tablice pokazale da je moguć dijalog Srbija-Kosovo, sporazum iz Ohrida pravno obavezujuć

Portparol u EK rekao da će susret predsjednika Vučića i Kurtija biti najavljen kad se uslovi steknu i bude utvrđen dnevni red takvog sastanka

3809 pregleda 2 komentar(a)
Stano (arhiva), Foto: Shutterstock
Stano (arhiva), Foto: Shutterstock

Primjena dogovora o registarskim tablicama vozila je dokaz da je dijalog Beograd-Priština moguć i Brisel u tom okviru radi na primjeni Ohridskiog sporazuma koji je pravno obavezujuć za obje strane, izjavio je danas u Briselu portparol u Evropskoj komisiji (EK) Peter Stano.

Stano je naglasio da će dijalog biti nastavljen čim bude formirana nova vlada Srbije, a u tome će EK pomoći obijema stranama, jer Priština i Beograd treba da sprovedu sve što je utanačeno. To očekuju što prije članice i institucije EU.

Na pitanje da li se može u dogledno vrijeme očekivati susret na najvišoj ravni u dijalogu Beograd-Priština, portparol u EK je rekao da se "nastavlja napredak u dijalogu na svim ravnima" i da će susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija biti najavljen kad se uslovi steknu i bude utvrđen dnevni red takvog sastanka.

Zamoljen da objasni šta će EU učiniti budući da je Vučić u decembru uputio pismo EU u kojem je naveo da neće primijeniti bitne odredbe Ohridskog sporazuma, portparol visokog evropskog predstavnika Žozepa Borelja je odgovorio da se ne može osvrtati na razna pisma i naglasio da "nema saznanja da je Srbija zvanično odustala od primjene obaveza iz Briselskog ili Ohridskog sporazuma".

On je podvukao da su oba ta sporazuma pravno obavezujuća, istakavši da EU pomaže obijema stranama da ih primijene i stavio do znanja da su odredbe sporazuma postale dio procesa koji vodi Srbiju i Kosovo ka priključenju EU.

Na opasku novinara da Srbija ne napreduje ka članstvu u EU i iz drugih važnih razloga, Stano je uzvratio da se "može reći da Srbija ne napreduje iz drugih razloga, ali ako bi se tome dodao još jedan, to svakako ljudi ne bi gledali kao povoljnu stvar".

Boreljov portparol je dodao da to pažljivo prate EU i SAD i izrazio uvjerenje da će ove godine obje strane uložiti novu energiju u primjeni Briselskog i Ohridskog sporazuma.

Bonus video: