Dodik: Zagledani smo u Srbiju i Rusiju

Centralnoj proslavi Dana Republike Srpske od diplomata prisustvovao samo ruski ambasador u Bosni i Hercegovini

15094 pregleda 45 reakcija 45 komentar(a)
Dodik tokom parade u Banjaluci, Foto: Reuters
Dodik tokom parade u Banjaluci, Foto: Reuters

Oko 3.400 policajaca, boraca i drugih učestvovalo je sinoć u svečanom defileu na Trgu Krajine u Banjaluci povodom 9. januara, Dana Republike Srpske (RS).

Prodefileovalo je 14 policijskih i osam motorizovanih ešalona, kao i 55 civilnih ešalona u kojima su bili pripadnici ratnih jedinica nekadašnje Vojske RS, Boračke organizacije RS, ratni vojni invalidi i logoraši, predstavnici Republičke organizacije poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Lovačkog saveza RS, studenti, sportisti, kao i članovi Moto kluba "Noćni vukovi", prenijela je agencija Beta.

Nakon defilea, izvedene su himne RS i Srbije.

"Mi danas obilježavamo naš dan, dan kada je Republika Srpska stvorena i krenula u svoj život da slavi slobodu i narod, koji ima pravo da na ovaj način slavi Dan republike", rekao je predsjednik RS Milorad Dodik u govoru na Trgu Krajine.

Naveo ja da RS "nikom ne želi loše" i da joj niko ne može uskratiti pravo da "slavi svoj rođendan" - 9. januar.

"Mi, političari uvijek moramo znati da je neko negdje dao život za ovu Republiku. Zato je ne damo", istakao je Dodik.

Dodik je ranije najavio da će proslavi prisustvovati mnogi strani lideri, uključujući premijera Mađarske, ali se niko nije pojavio

Po njegovim riječima, sloboda za RS i njene građane "nije filozofija, već način života - to je ono što vidimo danas na našim ulicama i gradovima. Sloboda je ono što nam treba. Ovom narodu ne trebaju kolonizatori niti tutori", istakao je Dodik.

Naglasio je da "ovaj narod nikada nije živio porobljen" i zato ne smije biti zabranjeno obilježavanje 9. januara kao Dana RS.

Dodik
foto: Beta/AP

"Ako bude zabranjeno, znači da smo pali. Mi smo zagledani u Srbiju i Rusiju i naš narod. Mi ne želimo nikakve sukobe i to nećemo da vodimo. Želimo da naši policajci brane naše kuće", kazao je Dodik povodom proslave Dana RS 9. januara koju je Ustavni sud BiH u dva navrata proglasio neustavnom.

Svečanom defileu prisustvovali su najviši zvaničnici RS, srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH, predstavnici Vlade Srbije, predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, kao i više stotina građana.

Od diplomata je prisustvovao samo ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Dodik je ranije najavio da će proslavi prisustvovati mnogi strani lideri, uključujući premijera Mađarske Viktora Orbana, ali se niko nije pojavio.

Odlikovani Orban, Bećković, Baja Mali Knindža

Povodom Dana republike, Dodik je uručio odlikovanja zaslužnim ličnostima i institucijama, koje su, kako je navedeno, imale veliku ulogu u stvaranju i očuvanju RS.

Najvećim odlikovanjem, Ordenom RS na ogrlici, odlikovan je mađarski premijer Orban.

Dodik je naveo da je Orban prihvatio odlikovanje, koje će mu lično uručiti u februaru. Dodik je prošle godine ovim ordenom odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Predsjednik RS je Ordenom zastave sa zlatnim vijencem odlikovao profesora emeritusa na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, Nenada Kecmanovića, i književnika i akademika Matiju Bećkovića.

Ordenom zastave sa srebrnim vijencem odlikovan je bivši ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, a isti odren uručen je i ministarki zdravlja Srbije Danici Grujičić za doprinos liječenju pacijenata iz RS.

Među odlikovanima su i Manojlo Manjo Vukotić, vlasnik Izdavačke kuće "Vukotić media", kao i pjevač Mirko Pejčin poznatiji kao Baja Mali Knindža, navodi Beta.

Banjaluka
foto: BETAPHOTO

Ove godine Dan RS je obilježen je pod sloganom "Simbol slobode", a 9. januar proglašen je Danom republike, jer su na taj dan 1992. srpski poslanici u predratnom parlamentu BiH u Sarajevu donijeli Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH.

Ustavni sud BiH je dva putu osporio 9. januar kao Dan RS, smatrajući ga neustavnim jer se njime diskriminišu ostala dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati, s ozbirom na to da se na taj dan obilježavala i krsna slava RS, Sveti Stefan.

Ustavni sud ne spori Dan RS kao praznik, već datum na koji se on obilježava.

Međunarodne organizacije, uključujući misiju Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), kancelariju međunarodnog Visokog predstavnika i ambasade SAD i Velike Britanije, sve su upozorile da nepoštovanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit pozvao je državne tužioce BiH i policiju da djeluju protiv javnih zvaničnika koji učestvuju u proslavi.

Dodik je u ponedjeljak u intervjuu za Rojters rekao da ne planira da traži otcjepljenje. Britanska agencija to tumači kao uzmicanje od ranijih poziva za otcjepljenje RS u trenutku kada su SAD pojačale pritisak na njega.

"Ne pozivamo na revoluciju. Ne spremamo se za rat, spremamo se za političke odluke na nivou državnog parlamenta i na nivou parlamenta RS", rekao je Dodik za Rojters. On je kazao i da je politički dijalog između etničkih grupa u BiH neophodan kako bi se osigurala veća autonomija za srpski entitet.

"U prvoj fazi, potrebno je da osiguramo dijalog između političkih stranaka u BiH, bez učešća stranaca, kako bismo osigurali održiv dogovor. U suprotnom BiH nema budućnosti".

U ponedjeljak popodne je održana kopneno-vazdušna vježba Specijalnih snaga Vojske SAD i Oružanih snaga BiH. Iz Ambasade SAD-a u BiH su saopštili da će dva lovca američkog vazduhoplovstva tipa F-16 preletjeti područje gradova Brčko i Tuzla.

Banjaluka
foto: Beta/AP

U saopštenju ambasade se navodi da bilateralna obuka "pokazuje posvećenost SAD teritorijalnom integritetu BiH u jeku anti-dejtonskih i secesionističkih aktivnosti".

Dodik se i dalje snažno zalaže za, u najmanju ruku, visoki stepen samostalnosti, ako ne secesiju i ujedinjenje sa Srbijom.

On je ranije juče u Banjaluci izjavio da RS neće oklijevati da proglasi samostalnost, ako visoki predstavnik Šmit donese zakon o državnoj imovini BiH.

"Ne prijetimo, samo konstatujemo da ne postoji visoki predstavnik, da je imaginacija to što rade i, ukoliko se lažni visoki predstavnik drzne da to učini, RS neće oklijevati da zaštiti svoje pravo i proglasi svoj status", rekao je Dodik novinarima.

Na novinarsko pitanje ko bi podržao proglašenje samostalnosti RS, Dodik je odgovorio da će ga "podržati ovaj narod", ističući da je to najvažnije. On je kazao i da je Dejtonskim mirovnim sporazumom RS dobila međunarodno priznanje sa visokim stepenom samostalnosti, ističući da je to za čim teži.

"Da li ćemo imati stolicu u UN nije ni važno, ako dođemo do te situacije koja je za mene uvijek hipotetička. Hipotetički gledano, RS ne mora da ima stolicu u UN, ima drugih koji već imaju stolicu i koji će nas zastupati", naveo je on.

Stano upozorio na "ozbiljne posljedice"

Portparol Evropske komisije Peter Stano je rekao da će na "ozbiljne posljedice" naići svaka akcija koja bi bila uperena protiv načela Evropske unije da se "moraju održati suverenitet, teritorijalna cjelovitost, ustavni poredak i međunarodni status BiH".

Stano je precizirao da bi takve "ozbiljne posljedice mogle biti političke, ekonomsko-finansijske i restriktivne kad zemlje članice EU zaključe da je sve prevršilo mjeru i da za to članice imaju dovoljno političke volje i dokaza da se preduzmu mjere koje moraju biti usvojene jednoglasno".

Američka ambasada u BiH juče je saopštila da SAD očekuju da će relevantne institucije za provođenje zakona i pravosudne institucije sprovesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom Dana RS 9. januara.

"Sjedinjene Države su reagovale i prije na antidejtonska djelovanja i neće oklijevati da to urade i ubuduće", naglašeno je u saopštenju.

Bajden odlikovao Marfija

Predsjednik SAD Džozef Bajden odlikovao je američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija "Nagradom za zasluge u službi", zbog njegovog "izuzetnog angažmana" u toj zemlji.

Predsjednik SAD svake godine ovu nagradu dodjeljuje odabranoj grupi karijernih diplomata koji su duži period "izvanredno obavljali svoje dužnosti u ime američkih građana", saopštio je Stejt department.

"Ovi visoki zvaničnici su izvrsni lideri koji dosljedno pokazuju integritet i značajno doprinose sprovođenju politike Vlade i Ministarstva spoljnih poslova SAD", piše u obrazloženju nagrade.

Ambasador Marfi je već duže vrijeme meta otvorenih napada Milorada Dodika, koji je odlučio da vlasti RS prekinu sve kontakte sa američkom i britanskom ambasadom u Sarajevu.

Dodik otvoreno napada Marfija, nazivajući ga najpogrdnijim imenima, a američku ambasadu u BiH optužuje da je navodni kreator svih odluka čiji je cilj da ga uklone sa političke scene i da, kako navodi, unište RS.

Bonus video: