Kameron: Rusija bi da destabilizuje Balkan preko svojih saveznika, uključujući Srbiju

"Treba da pokažemo naše sve veću frustraciju ponašanjem Vlade Srbije", rekao je britanski šef diplomatije, govoreći o napadu u Banjskoj

5991 pregleda 16 komentar(a)
Kameron prošle sedmice sa britanskim trupama na Kosovu, Foto: Reuters
Kameron prošle sedmice sa britanskim trupama na Kosovu, Foto: Reuters

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je u utorak da treba iskazati nezadovoljstvo ponašanjem Vlade Srbije poslije septembarskih događaja u Banjskoj, kada je ubijen kosovski policajac.

Kameron je u izvještaju pred Odborom za spoljne poslove britanskog parlamenta takođe rekao da vlada Velike Britanije dijeli zabrinutost zbog načina na koji su sprovedeni izbori u Srbiji.

On je dodao da poziva Srbiju da ispita navode o neregularnostima na izborima i da sprovede preporuke OEBS-a i drugih.

Kameron je rekao da je zbog napada u Banjskoj, koji se dogodio 24. septembra, 4. januara boravio u Prištini da izbliza sagleda situaciju.

"Treba da pokažemo naše sve veću frustraciju ponašanjem Vlade Srbije. Naravno, nismo se predomislili da Srbiji damo šansu za evroatlantske integracije… Ali mislim da postoji frustracija takvim ponašanjem i to treba da bude jasno. Da li Evropska unija i SAD dijele ovu frustraciju, ne znam, morate pitati njih. Ali, iz razgovora koje sam vodio, osjetio sam da je došlo do frustracije jer je Banjska bila trenutak velike opasnosti", rekao je Kameron.

Odgovarajući na pitanje predsjednice Odbora za spoljnu politiku parlamenta Ališe Kerns o hapšenju kontroverznog političara Nikole Sandulovića pošto je objavio snimak kako u Prištini polaže cvijeće u kompleksu "Adam Jašari" na Kosovu, Kameron je rekao da je upoznat s tim izvještajima i ocijenio da su "ekstremno zabrinjavajući".

Na snimku Sandulović polaže vijenac na spomenik koji obilježava događaje od 5, 6. i 7. marta 1998. godine, kada su srpske snage ubile 50 članova porodice Adema Jašarija, jednog od osnivača nekadašnje Oslobodilačke Vojske Kosova (OVK).

Na pitanje Kerns zašto britanska vlada nije objavila ocjenu dešavanja u Banjskoj, Kameron je rekao da vlada u Londonu vrlo jasno zna šta se dogodilo 24. septembra na sjeveru Kosova, i dodao da je, da kosovska policija nije uspjela da zaustavi grupu naoružanih napadača, moglo doći do niza drugih napada na policijske stanice i da je moglo doći do blokade puteva.

"Svjestan sam koliko je to bilo opasno, zato je to bio jedan od razloga zašto sam otišao na Kosovo", rekao je Kameron povodom posjete Kosovu prije nekoliko dana.

U septembru je grupa naoružanih Srba napala kosovsku policiju u Banjskoj i ubila policajca, poslije čega su u sukobu ubijena i tri napadača. Kosovo je okrivilo Srbiju za napad, ali je Beograd negirao bilo kakvu umiješanost.

Odgovornost za napad, koji Kosovo smatra terorističkim, preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Liste Srbija - glavne stranke Srba na Kosovu, koja uživa podršku zvaničnog Beograda.

Kameron je rekao da je vrijeme da se promijeni odnos Zapada prema Kosovu i Zapadnom Balkanu, upozorivši da Rusija ima za cilj da destabilizuje ovaj region.

"Mislim da je odnos Zapada prema Kosovu i Zapadnom Balkanu stvoren prije nego što je Rusija napala Ukrajinu. Sada moramo mnogo da razmišljamo o tome šta se promijenilo, jer naravno Rusija želi da učini više na destabilizaciji Zapadnog Balkana, da učini više preko svojih saveznika, uključujući Srbiju, da ove države, uključujući i zemlje kao što je Moldavija, učini manje bezbjednim. Stoga moramo raditi na pronalaženju načina da se borimo protiv toga. Mislim da je naša politika tvrda i realna", rekao je on.

Poslije napada u Banjskoj, koji su osudile evropske zemlje i SAD, kosovske vlasti su izložile veći broj zaplenjenog oružja za koje su rekli da je proizvedeno u Srbiji. Takođe, nadležni su saopštili da su došli do informacija o mogućoj umiješanosti Rusa u događaje u Banjskoj.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je ranije da Rusija ima za cilj da zapali krizu "u dvorištu Evropske unije", kako bi, prema njegovim riječima, odvratila pažnju NATO-a.

Zapadna vojna alijansa je saopštila da je bezbjednost na Kosovu ključna za region Zapadnog Balkana, a šef te alijanse Jens Stoltenberg je izjavio da se razmatra mogućnost trajnog jačanja alijanse na Kosovu kroz svoju misiju KFOR.

Bonus video: