Urednički kolegijum NIN-a: Posao ćemo nastaviti u novom nedeljnom listu

Nova vlasnica ih nije uvjerila da će posao moći i dalje da rade kao i do sad

1927 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Urednički kolegijum Nedeljnih informativ novina (NIN) saopštio je danas da će novinari posao nastaviti u novom nedjeljnom listu pošto se ne slažu sa "promjenom koncepcije" koju je najavila nova vlasnica Jelena Drakulić Petrović.

"Nova vlasnica Jelena Drakulić Petrović najavila je promjenu koncepcije nedjeljnika NIN, ali nas nije uvjerila da ćemo svoj posao moći i dalje da radimo kako smo dosad činili - beskompromisno i rukovodeći se isključivo imperativima profesionalnog novinarstva", navedeno je u saopštenju.

Doskorašnja zamjenica glavnog i odgovornog urednika nedjeljnika NIN Vesna Mališić izjavila je nedavno da nije prihvatila ponudu menadžmenta da bude urednik "istraživačkog tima NIN-a".

Ona je tada za agenciju Beta kazala da je napustila tu redakciju, ali ne i novinarstvo.

Kompanija "Ringier Srbija", u čijem je vlasništvu "Blic", prenijela je krajem avgusta cjelokupan vlasnički udio u NIN-u svojoj generalnoj direktorki Jeleni Drakulić.

Tada je poručeno da novi vlasnik neće uticati na rad i uređivačku politiku redakcije štampanog izdanja NIN-a.

Umesto Milana Ćulibrka, za vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN danas je postavljena novinarka Suzana Lakić.

"Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk koji je u 2023. otišao u starosnu penziju i potom nastavio angažman u NIN-u, odlučio je da se povuče sa uredničke funkcije", objavljeno je na sajtu NIN-a.

Dodaje se da je istaknuti novinar i ekonomista Milan Ćulibrk, koji je bio na poziciji glavnog i odgovornog urednika NIN-a 11 godina, u martu 2023. godine je otišao starosnu penziju, nastaviviši svoj angažman u NIN-u.

"Njegove odluka u ovoj godini je da se povuče sa uredničke funkcije koju će obavljati do 8. februara, zbog čega nam je neizmerno žao", navodi se.

U prelaznom periodu funkciju v.d. glavnog i odgovornog urednika štampanog izdanja NIN-a preuzeće Suzana Lakić, dugogodišnji nagrađivani ekonomski novinar i urednik, sada direktorka kompanije NIN d.o.o, a Nenad Jaćimović će i dalje obavljati funkciju glavnog i odgovornog urednika sajta www.nin.rs, saopšteno je.

Bonus video: