Tužilaštvo u Beogradu: Nema dokaza o zlostavljanju Nikole Sandulovića

Tužilaštvo je navelo da je povodom informacija u pojedinim medijima u vezi sa navodnim zlostavljanjem Nikole Sandulovića 3. januara od strane pripadnika Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), pristupilo prikupljanju dokaza

6337 pregleda 6 komentar(a)
Sandulović, Foto: Screenshot/Youtube
Sandulović, Foto: Screenshot/Youtube

Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da do sada prikupljeni dokazi ne upućuju na zaključak o postojanju dovoljno uvjerljivih navoda i jasnih indicija da je u slučaju srpskog opozicionara Nikole Sandulovića došlo do zlostavljanja.

Tužilaštvo je navelo da je povodom informacija u pojedinim medijima u vezi sa navodnim zlostavljanjem Nikole Sandulovića 3. januara od strane pripadnika Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), pristupilo prikupljanju dokaza.

"Između ostalih i otpusne liste Vojno medicinske akademije – Klinike za neurologiju od 4. januara iz koje jasno proizilazi da nisu konstatovane bilo koje tjelesne povrede", navedeno je.

BIA je 10. januara demantovala navode da je čelnik opozicione Republikanske partije Nikola Sandulović bio izložen torturi, tvrdeći da nije došlo do nezakonite primjene fizičke sile prema njemu.

Tužilaštvo u Nišu je ranije potvrdilo za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Sandulović od prošle sedmice u pritvoru zbog "sumnje da je izvršio krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti".

Nije navedeno na koji način je Sandulović to po ocjeni Tužilaštva učinio.

Sandulović je 2. januara postavio na društvenoj mreži X video snimak na kome polaže vijenac na grob Adema Jašarija, jednog od osnivača nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova, nakon čega je objavljeno da je uhapšen.

Bivši direktor BIA Aleksandar Vulin izjavio je 6. januara da je Sandulović priveden po njegovom naređenju koje je, kako je rekao, ostalo na snazi i nakon njegove ostavke.

Vulin je za Večernje novosti izjavio da je Sandulović priveden zato što je položio vijenac na grob Adema Jašarija koga su1998. godine srpske snage ubile sa 50 članova porodice.

"Priveden je zbog sumnje da podriva ustavni poredak i aktivno radi na podršci otcjepljenju Kosova", naveo je Vulin.

Sandulović je predsjednik Republikanske stranke, koja od osnivanja 2015. nije prešla izborni cenzus i ušla u parlament.

On je čovjek kontroverzne biografije, koja uključuje i ranjavanje u eksploziji automobila prije 13 godina, te hapšenje zbog "širenja panike" 2020. u vrijeme pandemije kovida.

Britanski Gardijan je 11. januara objavio da je porodica Nikole Sandulovića, koga je tajna policija Srbije navodno pretukla dok je bio u pritvoru, saopštila da je on ostao djelimično paralizovan zbog tog napada.

Porodica navodi da je Sandulović odveden iz svoje kuće 3. januara nakon što se izvinio za zločine koje su Srbi počinili nad Albancima tokom rata za nezavisnost Kosova 1998. i 1999.

Gardijan je prenio izjavu Sandulovićeve ćerke Klare da je članovima porodice tek poslije pet dana dozvoljeno da ga posjete.

U izjavi, koju je objavio britanski advokat Majkl Polak, Sandulovićev zastupnik, ona je apelovala da njen otac "bude prebačen u civilnu bolnicu iz vojnog objekta u Beogradu u kojem ga drže", navodi Gardijan.

Gardijan je prenio da advokati navode da ne mogu da provjere informacije ni o napadu ni o zdravlju Sandulovića, dok on ne bude prebačen u civilnu ustanovu, gde će imati pun pristup ljekarima i advokatima.

Britanski list je naveo da se za komentar obratio Vladi Srbije.

Institucije Evropske unije (EU) su potvrdile 9. januara da prate situaciju i informacije o pritvaranju predsjednika opozicione Republikanske partije Nikole Sandulovića.

Bonus video: