Varadkar u Sjevernoj Makedoniji: Deset godina se nijedna zemlja nije priključila EU, to treba da se promijeni

"Moja posjeta danas Sjevernoj Makedonija i prethodno Kosovu i Crnoj Gori pokazuje interes Irske i našu posvećenost ovom regionu, kao i riješenost da pomognemo Sjevernoj Makedoniji i njenim susjedima na njihovom putu EU integracije", rekao je Varadkar

4619 pregleda 0 komentar(a)
Varadkar i Kovačevski, Foto: Beta/AP
Varadkar i Kovačevski, Foto: Beta/AP

Premijer Irske Leo Varadkar izjavio je danas u Skoplju da se već deset godina nijedna zemlja nije priključila Evropskoj uniji (EU) i da misli da to treba da se promijeni.

"Moja posjeta danas Sjevernoj Makedonija i prethodno Kosovu i Crnoj Gori pokazuje interes Irske i našu posvećenost ovom regionu, kao i riješenost da pomognemo Sjevernoj Makedoniji i njenim susjedima na njihovom putu EU integracije", rekao je Varadkar.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, istakao da je Irska uvijek podržavala proširenje EU.

"Radujemo se da dočekamo Sjevernu Makedoniju kao iduću zemlju članicu i nadam se da će napredak u pristupnim pregovrima ubrzati. Spremni smo da pomognemo tamo gdje možemo, posebno u vezi sa reformama", rekao je Varadkar.

Istakao je da priključivanje EU treba da bude nacionalna ambicija, a ne partijska ili politička.

"Kod nas je postojao jak konsenzus da se to uradi. Ljudi iz Sjeverne Makedonije i regiona će imati korist od članstva u EU, isto kao što je imala Irska kada smo se priključili", rekao je Varadkar.

Kovačevski je izjavio da će se započeti proces evropskih reformi produžiti i istakao da ne postoji sila u državi koja može da ga stopira, jer ne postoju druga alternativa.

"I taj proces će finiširati učlanjenjem Sjeverne Makedonije u EU u mandatu sljedeće vlade od 2024. do 2028. godine, koja će ponovo biti proeveopska vlada i koja će zemlju uvesti u EU", istakao je Kovačevski.

Posjeta Varadkara je prva zvanična posjeta jednog irskog premijera Sjevernoj Makedoniji, koja ove godine obilježava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Irskom.

Bonus video: