Učenik prijetio ubistvom u osnovnoj školi u Srbiji, reagovali policija i tužilaštvo

"Smatramo da svaka škola treba da ima policajce u obije smjene. Zahtijevamo da se nastavnicima vrate neka prava koja su nekada imali, kao što je udaljavanje učenika sa časa i izbacivanje učenika iz škole", kazala je jedna majka u pismu koje je uputila upravi škole

4373 pregleda 5 komentar(a)
Subotica, Srbija, Foto: Shutterstock
Subotica, Srbija, Foto: Shutterstock

Učenik osmog razreda Osnovne škole "Sečenji Ištvan" u Subotici je, prema tvrdnjama roditelja ostalih đaka, u više navrata prijetio da će ubiti sve svoje vršnjake u razredu i dva nastavnika.

Povodom tog incidenta, kako je danas potvrđeno za agenciju Beta reagovali su subotička policija i Više javno tužilaštvo u tom gradu.

U odgovoru subotičke policije za Betu se navodi da je "školskom policajcu koji se nalazio na dužnosti u navedenoj školi, u četvrtak 18. januara, prijavljen problem koji nastavno osoblje ove škole ima sa jednim učenikom osmog razreda".

"O svemu je upoznato Više javno tužilaštvo u Subotici koje je naložilo da se protiv ovog učenika podnese krivična prijava zbog sumnje da je učinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti", navodi se u odgovoru.

Direktorka škole Kristina Antal Dinčić potvrdila je za agenciju Beta da je škola upoznata s tim problemom i da je preduzela sve što je u njenoj moći, te da su obavijestili sve nadležne institucije.

Jedan od roditelja je reagovao i na društvenim mrežama i objavio sadržaj pisma koje je jedna majka uputila upravi ove osnovne škole a u kom se navodi da učenik od četvrtka, 18. januara, "prijeti da će pobiti cio razed, uključujući i razrednog starješinu kao i nastavnicu hemije".

"Upravo sam došla kući sa roditeljskog sastanka i škola nam ne može ponuditi nikakvo rješenje osim privremenog udaljavanja iz škole. To isto dijete je napadalo moje dijete uz iste takve pretnje unazad tri školske godine. Svaki put smo prijavili školi, policiji, i sve je evidentirano u njegovom školskom dosijeu. To dijete se šeta slobodno ulicom", navela je ona.

Istakla je da se školi obratila u ime svih roditelja iz tog odjeljenja jer više ne znaju šta da urade.

"Nemojmo da se ponovi nesrećni slučaj od prošle godine i neka nadležni već jednom reaguju na vrijeme", upozorila je ona.

Roditelji učenika čija djeca idu u Osnovnu školu "Sečenji Ištvan" najavili su za danas u 16 časova protest ispred zgrade te škole jer ne žele da njihova djeca idu na nastavu ako će dječak i dalje pohađati nastavu sa ostalim učenicima.

Ona je za Betu istakla da se "nastavnica zaključala u razredu i tako je držala čas, a da su djeca to potvrdila".

Prema njenim riječima, roditelji će danas na protestu ispred zgrade škole zahtijevati od Ministarstva prosvjete i MUP-a da se ponovo vrate školski policajci.

"Smatramo da svaka škola treba da ima policajce u obije smene. Zahtijevamo da se nastavnicima vrate neka prava koja su nekada imali, kao što je udaljavanje učenika sa časa i izbacivanje učenika iz škole", kazala je ona.

Izjavila je da veći broj roditelja ne želi da šalje svoju djecu u školu sve dok ne dobiju relevantne informacije o cijelom ovom slučaju i dok roditelje neko ne smiri.

"Neki roditelji ovo shvataju vrlo ozbiljno, dok neki smatraju da se ništa nije dogodilo, već brinu da li će njihovoj djeci biti opravdani časovi ako ih ne puste u školu", ocijenila je ona.

Drugi roditelj, koji je takođe želio da ostane anoniman, rekao je za Betu da su roditelji zabrinuti zbog loše bezbjednosti u školama.

"Ovo nije bezazlena stvar. Ja sam jutros odveo svoje dijete u školu, supruga će doći po dijete. Ali danas mnoštvo djece nije došlo u školu", kazao je on.

Bonus video: