Sobranje S. Makedonije konstatovalo ostavke premijera i predsjednika parlamenta

Podnijeli ostavke kako bi se izabrala tehnička vlada. Sve ovo dolazi 100 dana prije parlamentarnih izbora

4781 pregleda 1 komentar(a)
Kovačevski, Foto: Reuters
Kovačevski, Foto: Reuters

Potpredsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Goran Misovski konstatovao je danas, na plenaranoj sjednici, da su prestali mandati premijeru Sjeverne Makdonije Dimitru Kovačevskom i predsjedniku paralamenta Talatu Džaferiju.

Kovačevski (SDSM) i Džaferi (DUI), koji će, prema dogovoru dvije vodeće partije vladine koalicije, biti mandatar tehničke vlade, podnijeli su juče ostavke kao prvi korak ka izboru tehničke vlade u nedjelju 28. januara, 100 dana prije parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji. ​Nakon što je konstatovana ostavka Džaferija, poslanik SDSM Martin Kostovski je u ime koalicije i te stranke za novog predsjednika Sobranja predložio šefa poslaničke grupe SDSM Jovana Mitreskog.

Prema planu za izbor tehničke vlade za pripremu i sprovođenje izbora, koji je prije dva dana objavio Džaferi, predsjednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski trebalo bi danas popodne da mu ovjeri mandat za premijera.

Džaferi bi u subotu 27. januara prije podne trebalo da dostavi program i sastav vlade sa programom rada, a sjednica za izbor vlade trebalo bi da bude sazvana za nedelju 28. januar.

U Sjevernoj Makedoniji se, prema Zakonu o vladi, 100 dana pred parlmentarne izbore formira tehnička vlada u kojoj naveća opziciona partija dobija dva ministra - za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku i tri zamjenika ministara - za finansije, za informaciono društvo i administraciju i za poljoprivredu.

Parlamentarni izbori će, prema dogovoru parlamnetarnih partija, biti održani 8. maja, u srijedu, zajedno sa drugim krugom predsjedničkih izbora. Prvi krug za izbor predsjednika Sjeverne Makedonije biće održan u srijedu 24. aprila.

Dvostruki izbori koji će biti održani u aprilu i maju koštaće državu skoro 17 miliona eura, saopštila je Državna izborna komisija Sjeverne Makedonije.

Bonus video: