Vučić u Skoplju: Nama su Makedonci najbliži narod

"To je nešto što, kao što vidite, neskriveno, jasno pred cjelokupnom srpskom i makedonskom javnošću kažem", rekao je predsjednik Srbije

12426 pregleda 132 reakcija 127 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras u Skoplju izjavio da su Srbima Makedonci najbliži narod i da se "ne plaši da to i kaže".

"Predsjednik sam Srbije i ne plašim se da kažem: Nama su Makedonci najbliži narod. Mi bližeg naroda od Makedonaca nemamo. I to je nešto što, kao što vidite, neskriveno, jasno pred cjelokupnom srpskom i makedonskom javnošću kažem" - rekao je on na Svetosavskoj akademiji kojoj su prisustvovali i predsjednik i premiijer Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i Dimitar Kovačevski.

Istakao je da Srbija ništa ne traži od Sjeverne Makedonije i da "nema nikakve uslove ni za šta i da ništa ne očekuje".

"Jedino što bismo voljeli je da gradimo još bolje i bliže odnose. Mi vam ne tržimo nikave promene u Ustavu, to je vaša unutrašnja stvar. Mi od vas jedino što očekujemo, i nadamo se, to je da prihvatite našu bratski ispružemu ruku. Nijedan problem međusobno nemamo", rekao je Vučić.

Makedoncima je poručio da mu vjeruju da kad igra njihova reprezentacija, imaju mnogo više navijača van Sjeverne Makedonije, "samo malo sjeverenije".

"I znajte da smo uvijek uz vas i svim srcem uz vaš nacionalni tim i sve ono što Makedonci kao narod nose. Mi bližeg - rekao sam - nemamo, ali moramo da to postavimo i na racionalne osnove. Jedni i drugi se nalazimo na evropskom putu, ali i jedni i drugi moramo da vodimo računa o sebi i prostoru na kojem živimo", rekao je Vučić.

Svečana Svetosavka akademija povodom nacionalnog praznika Srba u Sjevernoj Makdoniji - Dana Svetog Save je u Skoplju večeras priređena po 17. put.

Bonus video: