Obmana pregovarača i prisilno iseljenje

Vlada Kosova dozvolila prelazni period prije potpune zabrane dinara, građani u srpskim sredinama razočarani

14896 pregleda 4 komentar(a)
Odluka najviše zabrinjava starije građane, Foto: Rojters
Odluka najviše zabrinjava starije građane, Foto: Rojters

Kosovski Srbi u etnički podijeljenoj Mitrovici juče su nastavili da koriste dinar nakon što je vlada dozvolila prelazni period prije potpune zabrane srpske valute. Zapad je izrazio zabrinutost da bi odluka Prištine o ukidanju dinara mogla izazvati tenzije na sjeveru Kosova.

Građani su razočarani zbog odluke Centralne banke Kosova (CBK) o ukidanju dinara s obzirom na to da veći dio srpskog stanovništva prima lične dohotke u dinarima, bilo da su u pitanju plate iz budžeta Srbije, penzije ili socijalna davanja.

CBK je donijela uredbu da će od 1. februara euro biti jedina valuta na Kosovu. Međutim, nakon poziva država Kvinte - SAD, Italije, Francuske, Njemačke i Britanije, da odgodi tu odluku, vlada Kosova je u srijedu objavila da će dozvoliti prelazni period, iako nije definisala koliko će on trajati.

“Mi Srbi sav naš dohodak dobijamo u dinarima”, izjavio je za Rojters Dušan Milunović iz Mitrovice. On je rekao da odluka o zabrani dinara najviše zabrinjava starije građane koju primaju penzije u toj valuti.

“Nije jasno ni šta će se desiti sa onima koji imaju kredite u dinarima”, rekao je Milunović.

Trgovci i ugostitelji u Gračanici su kazali da nisu dobili nikakvo obavještenje ili uputstvo o daljem postupanju.

Kako je objavio Radio Kim, građani u srpskim sredinama na centralnom Kosovu razočarani su odlukom CBK o ukidanju dinara i platnog prometa iz Srbije, vjerujući da na ovakav način kosovske vlasti pokušavaju da natjeraju Srbe da se isele s Kosova, prenijela je agencija Beta.

SAD i EU upozorile na rizik od tenzija na sjeveru Kosova
SAD i EU upozorile na rizik od tenzija na sjeveru Kosovafoto: Reuters

Penzionerka Stanka Smiljić kazala je za Radio Kim da će odluka o ukidanju dinara biti presudni korak da se Srbi, čije finansije zavise od Srbije, isele.

“Već sam se pripremila, čim živim ovdje znam da sve polako nestaje. Ja sam stara, ali imam sina koji radi u školi, on mora da razmišlja za budućnost i budućnost djece. Nema perspektive”, kazala je ona.

Jovica Lazić, takođe penzioner, smatra da će na Kosovu ostati samo Srbi koji rade u, kako je kazao, multietničkim opštinama, te ih ne finansira Srbija.

“Ako nam se ne dozvoli da podignemo svoje penzije i plate, jedino nam preostaje iseljenje. Ovo je prisilno iseljenje. Neću otići samo ja, nego cijela moja porodica i to ne samo mi, već će otići mnogo nas”, rekao je on.

Za ovakvu situaciju i sve veći pritisak na srpsko stanovništvo, pojedini građani krive pregovarače u dijalogu o normalizaciji odnosa koji se vodi u Briselu.

“Oni ništa nisu uradili što je u interesu srpskih, romskih, albanskih i drugih zajednica na Kosovu, već se samo pozivaju na to da je neko samoproglasio Kosovo nezavisnom državom, a sam je dao međunarodni broj 383 i potpisao. O čemu se radi? O izdaji ili obmani naroda? Vlada Kosova želi da protjera i posljednju srpsku instituciju na Kosovu. Ne možete da verifikujete granicu, carinu, pozivni broj i da sve atribute državnosti potpišete i da poslije pričate da je ‘Kosovo dio Srbije’. To je apsolutna laž”, istakao je Dragan Stolić.

EU traži dug prelazni period

Vlada Kosova je saopštila da za sada neće biti kažnjavanja onih koji posjeduju dinare, već će ulagati u informisanje građana tokom prelaznog perioda.

Besnik Bisljimi, zamjenik kosovskog premijera, rekao je da CBK treba da uspostavi komunikaciju sa Narodnom bankom Srbije kako bi se pronašli najprikladniji mehanzmi koji omogućavaju nastavak slanja novca iz donacija iz Srbije za građane Kosova.

Evropska unija je juče tražila od Kosova prilično dug prelazni period za primjenu novog pravilnika CBK o uvođenju eura kao jedine valute u transakcijama.

Sa pijace u Mitrovici
Sa pijace u Mitrovicifoto: Reuters

EU je iskazala zabrinutost zbog posljedica koje ova odluka može imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova zbog nedostatka prethodnih konsultacija o tome, posebno zbog njenog uticaja na škole i bolnice, s obzirom na “očigledan nedostatak alternativa u ovom trenutku”.

EU traži od Kosova i da se u okviru dijaloga koji se vodi, nađe rješenje za ovo pitanje.

Američki ambasador na Kosovu, Džefri Hovenijer, rekao je da su SAD zabrinute da bi odluka CBK mogla da podstakne etničke tenzije na Kosovu. On je ukazao da se “moraju preduzeti odgovarajuće radnje da bi se osiguralo da se Srbi osjećaju bezbjedno”.

“Srbi će se osjećati odvojeno od beneficija ..., niko ovo ne želi”, rekao je Hovenijer nakon sastanaka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Lazarević: Da li je Vučić u Briselu dogovorio ukidanje dinara

Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević ocijenila je da odluka vlasti u Prištini o ukidanju dinara predstavlja dio primjene evropskog plana i da je sve dio sporazuma iz Brisela.

Ona je na televiziji N1 ocijenila da ova odluka Prištine nije bila iznenađenje i pozvala vlasti u Beogradu da odgovori na najvažnije pitanje - da li je sve ovo već dogovoreno u Briselu prošle godine.

“Voljela bih da postavim pitanje predsjedniku Vučiću (Aleksandar), da li je dogovoren i kako je dogovoren mehanizam o saradnji dviju centralnih banaka, Kosova i Srbije? Važno je čuti i Brisel, da odgovori na pitanje kako se brzo sprovode ove odluke? Kako se na terenu prilično brzo odvija transformacija svega u kosovske institucije, pretpostavljam da će i prilično brzo uspostaviti i mehanizam između dvije banke”, istakla je Lazarević.

Ona ukidanje dinara kao oblik plaćanja na Kosovu vidi kao političku i monetarnu mjeru Prištine.

“Partneri sa kojima oni razgovaraju priznaju kosovsku nezavisnost i podržavaju jednu valutu na Kosovu. To je euro, iako euro nije zvanično uvedena valuta, ali se koristi”, rekla je Lazarević.

Ona je istakla da je svima koji pažljivo prate dešavanja na Kosovu bilo jasno da će prištinske vlasti započeti promjene nakon događaja u Banjskoj. Lazarević je navela da su postojala saznanja da se u Briselu razgovaralo o ukidanju srpskih finansijskih institucija i da je obaveza bila da Beograd do decembra radi na povlačenju dinara.

Novinar Milivoje Mihajlović smatra da se radi o početku finansijskog disciplinovanja sjevera, i da se očekuje primjena sličnog modela i na zdravstveni i obrazovni sistem

Profesor na Fakultetu za ekonomiju i finansije u Beogradu, Goran Radosavljević, kazao je za N1 da odluka CBK znači da će dinari na Kosovo ubuduće moći da ulaze isključivo preko platnog prometa, a kada se ti dinari potroše, vjerovatno će njihov unos biti otežan ili u potpunosti spriječen.

Novinar Milivoje Mihajlović je ocijenio da se radi o početku finansijskog disciplinovanja sjevera Kosova.

“Konačni efekat će biti jedno blago etničko čišćenje, jer će ljudi bježati sa teritorija na kojima se ne osjećaju bezbjedno”. On je dodao da se očekuje da sličan model bude primijenjen i na zdravstveni i obrazovni sistem.

Na pitanje zašto Beograd o svemu ćuti, Mihajlović je rekao da je to zato što je to “proces predaje Kosova koji traje 10 godina i glavna uloga Beograda je da je neko obećao tu predaju, a uloga je da obmanete stanovništvo da se ne radi o predaji”.

Bonus video: