N1: Slučaj Ćuruvija - formiranje komisije bio samo jedan manevar, do oslobađajuće presude

Oni koji su povukli oroz kao i oni koji su naručili ubistvo Slavka Ćuruvije – dvaput osuđeni ali u konačnici – oslobođeni. Od strane predstavnika grane vlasti koja bi po Ustavu morala biti nezavisna

11481 pregleda 8 komentar(a)
Ćuruvija, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ćuruvija, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ubistvo Slavka Ćuruvije nije kažnjeno, a građani Srbije ostaju bez pravde. Zato novinarska udruženja pozivaju građane da u ponedjeljak u 14 sati dođu na protest, pred Apelacioni sud i ponesu ogledalo, da se pravosuđu pokaže sopstveni odraz.

Oni koji su povukli oroz kao i oni koji su naručili ubistvo Slavka Ćuruvije – dvaput osuđeni ali u konačnici – oslobođeni. Od strane predstavnika grane vlasti koja bi po Ustavu morala biti nezavisna:

"Država nikada nije imala namjeru da razriješi ovaj slučaj. Sve što se dogodilo na kraju i sa ovom sramnom presudom je dio te farse. Apsolutno se znalo da država želi da zaštiti sebe to jest pripadnike te države ma koliko ti pripadnici ogrezli u kriminalu i teškim zločinima“, kazao je glavni urednik Cenzolovke Perica Gunjić.

Jer su prsti Državne bezbjednosti bili umiješani u likvidacije političkih protivnika od Ćuruvije, Stambolića, Ibarske magistrale. Uprkos zahtjevu odbrane, sud nije za svjedoke pozivao Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića kao ni Mirjanu Marković.

"Oni ne pozivaju ključne svjedoke da govore, one koji najviše znaju o tom slučaju. Opiru se tome, pokušavaju da izbace ključne dokaze iz predmeta i onda navodno donose dve presude po kaznama adekvatne tom krivičnom djelu međutim pišu presudu znajući da će ona biti oborena", kaže Gunjić.

A navodno je sve počelo dolaskom na vlast Aleksandra Vučića kada je i formirana i komisija za rješavanje ubistava novinara – u kojoj je sjedjeo i predstavnik NUNS-a Vukašin Obradović. Veoma brzo ju je i napustio.

"Formiranje komisije bio je samo jedan od manevara zapravo koji će poslužiti da na kraju tog ishoda dobijemo ovo što se desilo prije neki dan“, rekao je Obradović.

Manevar u koji su možda mnogi vjerovali, ali Obradović kaže da mu je bilo jasno da od pravde nema ništa poslije svjedočenja nekadašnjeg šefa biroa za koordinaciju službi bezbjednosti Miodraga Rakića. On je ranije razgovarao sa ljudima iz bezbjednosnog aparata koji su željeli da svjedoče u slučaju Ćuruvija.

"Ti razgovori su išli sporo i glavni razlog njihovog straha je to što su Radonjić i ostali bili na slobodi i oni su se plašili za svoju bezbjednost i kako je rekao Miki Rakić, sa promjenom vlasti ti razgovori su definitivno prestali“, rekao je Obradović.

Oslobađajuća presuda u slučaju ubistva Ćuruvije pokazala je da ubistva novinara ostaju nekažnjena bez obzira ko je na vlasti, čak i kada predstavnici vlasti, poput Aleksandra Vučića iz 2013. godine, obećaju da će podnijeti ostavku ako ne riješe ovo ubistvo:

"Opasna poruka, nije poruka samo novinarima već svim ljudima koji se pouzdaju u pravo i pravdu danas", kazao je Obradović.

"Matrica gdje god je umiješana država ili predstavnici države oni nikada nisu rasvijetljeni ili su gurnuti u nekakve fioke", smatra Gunjić.

Sud je stavio tačku, ali novinari i javnost ne žele da i ovaj slučaj ostane u fioci – zato u ponedjeljak izlaze na ulice.

N1

Bonus video: