Protest u Beogradu zbog oslobađajuće presude za ubistvo Ćuruvije

Okupljeni su 25 minuta stajali u tišini za "25 dugih godina" čekanja na pravdu

3210 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Upravnog i Apelacionog suda u Beogradu, Foto: Shutterstock
Zgrada Upravnog i Apelacionog suda u Beogradu, Foto: Shutterstock

Sa podignutim ogledalima kako bi pravosuđe moglo da vidi "sopstveni odraz", u ponedjeljak su se okupili građani ispred Apelacionog suda u Beogradu koji je oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999.

Okupljeni su 25 minuta stajali u tišini za "25 dugih godina" čekanja na pravdu.

Na bijeloj zastavi je bilo ispisano "Ubili ste pravdu, ali istina živi".

"Nema više tih reči koje možemo da uputimo, zato smo donijeli jednu bijelu zastavu da je predamo pravosuđu i državi Srbiji", poručila je Ivana Stevanović iz Fondacije "Slavko Ćuruvija".

Na protest su pozvala novinarska udruženja, medijske asocijacije i sindikati.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je 2. februara da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999 - Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Prethodno je pripadnike nekadašnjeg Resora državne bezbjednosti Posebno odjeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

Novinar i vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" ubijen je 1999. u Svetogorskoj ulici, sa više hitaca, a za to ubistvo su 2015. optuženi tadašnji načelnik Državne bezbjednosti (DB) Radomir Marković i trojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

Bonus video: