Tadić: Ćuruvija je ubijen dok je Vučić bio ministar, vlast u Srbiji hapsi i sudi radi rasta popularnosti

"Dakle, rekao sam vrlo jasno da ova vlast, između ostalog, organizuje hapšenja i sudske procese u svrhu rasta popularnosti, a bez dovoljno dokaza da potencijalni počinioci krivičnih djela budu stvarno i osuđeni"

12968 pregleda 12 komentar(a)
Tadić, Foto: Savo Prelević
Tadić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Socijlaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić saopštio je danas da je Slavko Ćuruvija ubijen u vrijeme mandata Aleksandra Vučića kao ministra informisanja, pod vlašću čiji je Vučić bio dio.

On je dodao da su zato "neumjesne izjave premijerke Ane Brnabić da je Vučić jedini koji je nešto uradio da bi se osvijetlilo ovo ubistvo", a da oni koji "ništa nisu uradili" na rješavanju ovog slučaja "nemaju obraza" kad kritikuju suđenje pod ovom vlašću.

Tadić je istakao i da je Brnabić, gostujući u jutarnjem programu televizije Pink, iako je pred sobom sve vreme držala njegovu izjavu, namjerno preskočila dio u kom kažem da je uložio ogromne napore u rješavanje ovog slučaja i učinio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti.

"Brnabić je iznijela niz pogrešnih interpretacija moje izjave u vezi sa skandaloznim suđenjem za ubistvo Slavka Ćuruvije. U slučaju Ane Brnabić teško je procijeniti da li se radi samo o namjernom izvrtanju mojih riječi ili premijerka i sama vjeruje u svoje misaone vratolomije. Njenom besmislenom izlaganju svakako je pomogla atmosfera u kojoj nije bilo novinara da je usmjeri nekim smislenim pitanjem, jer su na mjestu novinara sjedeli klimoglavi moderatori njenog monologa", naglasio je Tadić u saopštenju.

On je podvukao da je Brnabić, za njega nepoznatim tokovima misli, došla do zaključka da je on rekao da nisu postojali pravni osnovi da optuženi budu i osuđeni i da to znači da ja zapravo podržavam oslobađajuću presudu.

"Ne bih se trudio da njoj pojašnjavam, ali imam obavezu da pojasnim javnosti koja je izložena ovakvim ispiranjima mozga. Dakle, rekao sam vrlo jasno da ova vlast, između ostalog, organizuje hapšenja i sudske procese u svrhu rasta popularnosti, a bez dovoljno dokaza da potencijalni počinioci krivičnih djela budu stvarno i osuđeni. Rezultat takvog urušavanja pravne države je da oni budu zapravo oslobođeni. Кao primjer takvog manira u toj izjavi naveo sam hapšenje Miškovića. Rezultat tog hapšenja je vrtoglavi rast Vučićeve popularnosti, a Mišković je ne samo oslobođen, već je i dobio ogromnu odštetu koju su platili svi građani Srbije", istakao je Tadić u saopštenju.

On je dodao da je, što se tiče suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije, jasno rekao a je proces od samog početka farsa, jer su u samoj optužnici učesnicima podijeljene uloge tako da za ono za šta se terete ne mogu biti i osuđeni.

"Nejasno je šta tačno Ani Brnabić u tome nije jasno. Ako se suđenje pokreće uz medijsku pompu i gromoglasne aplauze, na osnovu optužnice postavljene tako da može voditi samo oslabađajućim presudama, šta je to drugo nego isključivo politički marketing? Međutim, rezultat tog marketinga je da su oni koji su zaista imali ulogu u tom ubistvu, sada oslobođeni. U vrijeme naše vlasti smo bili usmjereni na istragu u kojoj bi bilo prikupljeno dovoljno dokaza na osnovu kojih bi odgovorni bili i osuđeni. Pod ovom vlašću, čiji predstavnici su bili na vlasti i u vreme kada je država ubila Ćuruviju, proces je bio usmjeren na to da se kroz manipulaciju ulogama u ovom zločinu dođe do oslobađanja odgovornih", zaključio je Tadić u saopštenju.

Bonus video: