Kurti: Srbija ostavlja otvorenu mogućnost 'invazije na Kosovo'

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Kurti je na panel diskusiji u Londonu, koji je organizovao Chatham House institut, rekao i da prisustvo Rusije na Balkanu raste kroz Srbiju, te da je potpisani sporazum značio "pravnu sigurnost i sprovođenje onoga za što su se strane dogovorile"

7303 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Kurti, Foto: Boris Pejović
Kurti, Foto: Boris Pejović

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti izjavio je kako je "čvrst savez Srbije s Rusijom realan redovni bezbjednosni rizik" s kojim se Kosovo suočava, te da je zbog toga neophodan hitan sporazum o normalizaciji odnosa koji će dvije strane potpisati.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Kurti je na panel diskusiji u Londonu, koji je organizovao Chatham House institut, rekao i da prisustvo Rusije na Balkanu raste kroz Srbiju, te da je potpisani sporazum značio "pravnu sigurnost i sprovođenje onoga za što su se strane dogovorile".

"Odbijanje potpisivanja sporazuma znači i da Srbija želi da ostavi otvorenu opciju invazije na Kosovo", naveo je Kurti.

On je ponovo optužio Srbiju da stoji iza napada u Banjskoj 24. septembra prošle godine, kada je naoružana grupa Srba napala policiju Kosova i ubila narednika Afrima Bunjakua. Zvanični Beograd je ranije negirao ove optužbe.

Kosovo i Srbija su prošle godine prihvatili sporazum o normalizaciji odnosa na prijedlog Evropske unije i Aneks dokument za njegovu implementaciju.

Međutim, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbija da ga potpiše, na čemu pak insistira premijer Kosova Aljbin Kurti.

Iz Evropske unije, koja posreduje dijalogom, su u nekoliko navrata naveli da je taj sporazum, bez obizra što nije potpisan, pravno obavezujući za obje strane.

Sporazum inače predviđa rješavanje otvorenih pitanja između Kosova i Srbije. Njime se zvanični Beograd obavezuje da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, te da neće ugrožavati teritorijalni integritet Kosova.

S druge strane, zvanična Priština je pristala da Srbima na Kosovu pruži određeni nivo samomenadžiranja, odnosno da formira zajednicu opština sa srpskom većinom.

Bonus video: