Na samitu u Tirani usvojena deklaracija: Agresija Rusije je neprihvatljiv čin i zločin protiv ukrajinskog naroda...

U deklaraciji je izražena "nepokolebljiva podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine" u međunarodno priznatim granicama iz 1991. godine, a uz obećanje pomoći Ukrajini u ratu dokle god bude potrebno, upućen je i poziv cijeloj međunarodnoj zajednici da "snažno poveća podršku toj zemlji u njenoj borbi za "slobodu, nezavisnost i teritorijalni integritet"

11141 pregleda 12 komentar(a)
Sa samita, Foto: Reuters
Sa samita, Foto: Reuters

Lideri zemalja jugoistočne Evrope, među kojima i lideri zapadnobalkanske šestorke i zvaničnici Evropske unije (EU), usvojili su danas u Tirani na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa, sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, deklaraciju u kojoj se navodi da je ničim izazvana vojna agresija Rusije na Ukrajinu i dalje najveća prijetnja za evropsku stabilnost i međunarodni mir.

"Taj je čin agresije neprihvatljiv, flagrantno je kršenje međunarodnog prava uključujući i Povelju Ujedinjenih nacija (UN), kao i zločin protiv ukrajinskog naroda", navodi se u prvoj tački deklaracije sa samita kojem je prisustvovao i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

U deklaraciji je izražena "nepokolebljiva podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine" u međunarodno priznatim granicama iz 1991. godine, a uz obećanje pomoći Ukrajini u ratu dokle god bude potrebno, upućen je i poziv cijeloj međunarodnoj zajednici da "snažno poveća podršku toj zemlji u njenoj borbi za "slobodu, nezavisnost i teritorijalni integritet".

Lideri su ujedno osudili i planove Rusije da održi svoje predsjedničke izbore na "privremeno okupiranim teritorijama" na istoku zemlje i poluostrvu Krim.

U deklaraciji, lideri su naveli da je sveopšta agresija Rusije na Ukrajinu "demonstrirala krajnju potrebu i ključni znčaj ujedinjene i snažne Evrope, sposobne da se suoči sa globalnim izazovima za mir i prosperitet njenih naroda".

U dokumentu se izražava i puna podrška Ukrajini da sama bira svoje bezbjednosne aranžmane, a dodaje se i da članice NATO i zemlje kandidati pozdravljaju korake koje ona preduzima ka članstvu u alijansi i podržavaju njenu želju da joj se pridruži čim to bezbjednosni uslovi dozvole.

Učesnici samita izrazili su i namjeru da "osnaže saradnju u borbi protiv dezinformacija, uključujući i lažne narative o ratu, i da ostanu posvećeni suzbijanju hibridnog rata, i izazovima u oblasti sajber bezbjednosti".

Deklaracija sadrži i obećanje zemalja učesnica samita da će pomoći u obnovi Ukrajine i u angažovanju svih finansijskih institucija, firmi i znanja da se obezbijedi prosperitetna budućnost Ukrajine, koja je i preduslov za povratak njenih izbjeglih stanovnika.

Dokument su, uz Milatovića, potpisali predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednica Moldavije Maja Sandu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Volodimir Zelenski i albanski premijer Edi Rama. Potpisali su i predsjednica Savjeta ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Borjana Krišto, i premijeri Bugarske, Hrvatske i Rumunije Nikolaj Denkov, Andrej Plenković i Marsel Čolaku.

Bonus video: