N1: Avio-kompanije Željka Mitrovića i kuma Aleksandra Vučića uklonjene sa liste ovlašćenih operatera

N1 navodi da je "Er Pink" u vlasništvu Željka Mitrovića (48,02 odsto), "Pink medija grupe" (1,98 odsto) i Aleksandra Ilića (50 odsto), "Er Emeralds" je u vlasništvu "Er Pinka" (100 odsto), a "Star Flaj Vings" je u vlasništvu Nikole Petrovića, kuma predsjednika Srbije Aleksandra Vučića

13289 pregleda 4 komentar(a)
Vučić i Mitrović, Foto: Screenshot/Youtube
Vučić i Mitrović, Foto: Screenshot/Youtube

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je sa liste ovlašćenih vazduhoplovnih operatera uklonio tri kompanije - dvije u suvlasništvu vlasnika "Pink medija grupe" Željka Mitrovića i jednu u vlasništvu kuma predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Nikole Petrovića - prenio je danas portal N1.

"Er Pink" (Air Pink), "Er Emeralds" (Air Emeralds) i "Star Flaj Vings" (Star Fly Wings) tako više nisu na listi ovlašćenih vazduhoplovnih operatera koju objavljuje Direktorat.

Direktorat je nadležan za izdavanje sertifikata vazduhoplovnog operatera (AOC-Air Operator Certificate), "neophodno za za obavljanje javnog avio-prevoza".

N1 navodi da je "Er Pink" u vlasništvu Željka Mitrovića (48,02 odsto), "Pink medija grupe" (1,98 odsto) i Aleksandra Ilića (50 odsto), "Er Emeralds" je u vlasništvu "Er Pinka" (100 odsto), a "Star Flaj Vings" je u vlasništvu Nikole Petrovića, kuma predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na sajtu evropske regulatorne agencije - Agencije za bezbjednost vazduhoplovstva Evropske unije (EASA) sve tri kompanije i dalje su na listi ovlašćenih za obavljanje komercijalnih letova u zemlje EU, ali je ta lista posljednji put ažurirana 27. februara.

Preostale tri srpske privatne avio-kompanije koje, uz "Er Srbiju", imaju dozvolu za obavljanje letova na teritoriji EU, i dalje su na listi ovlašćenih operatera Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije: "MPC Er" (MPC Air), "Prins Ejviejšn" (Prince Aviation) i "Tinadar Ejviejšn" (Tinadar Aviation).

Nedjeljnik Radar je juče objavio, a Nova.rs prenijela da je tijelo Evropske unije za civilni saobraćaj (EASA) tražilo da avio kompanija Er Pink, čiji je suvlasnik Željko Mitrović, vrati tri AOC dozvole za letjenje, što su oni i učinili. navodi se da to praktično znači da su njihovi avioni prizemljeni i da je rad te avio kompanije obustavljen.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je u zvaničnu posjetu Hrvatskoj u septembru prošle godine odletio avionom beogradske kompanije "Air Emeralds", a ne Vladinim avionom koji je, kako su tada saopštili iz Milatovićevog kabineta, bio nedostupan.

Na sajtu Agencije za privredne registre Srbije piše da je vlasnik "Air Emeralds-a" kompanija Er Pink, i da su obje registrovane na istoj adresi - Japanska 4, Beograd (Novi Beograd).

"Er Pink" je dio poslovne imperije Željka Mitrovića. Ta kompanija je osnovana 1998. godine.

Bonus video: