Otvara se vazduhoplovna baza NATO-a u Albaniji

Presedan u dosadašnjoj praksi biće u tome što će to biti baza koja će pripadati NATO savezu, a ne zemlji članici

5368 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjevernoatlantska alijansa otvoriće svečano u ponedjeljak, 4. marta, preuređenu vazduhoplovnu bazu u Albaniji, a presedan u dosadašnjoj praksi biće u tome što će to biti baza koja će pripadati NATO savezu, a ne zemlji članici.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, riječ je o bazi Kučova, koja će predstavljati infrastrukturu za aktivnosti NATO-a na prostoru Zapadanog Balkana i za podršku operacijama u širem prostoru istočnog Sredozemlja i Crnomorskog regiona.

"Zato je NATO kroz svoj namjenski program za investicije i bezbjednost potrošio 45,8 miliona eura od januara 2022. godine. Albanija je dala svoj dio od oko pet miliona eura i prostor, stari vojni aerodrom kod grada Berat, na jugu države, koji datira iz ere Envera Hodže", piše u tekstu.

Baza Kučova predviđena je da se po potrebi koristi za prihvat lovačkih aviona Italije i Grčke koji su zaduženi za zaštitu albanskog vazdušnog prostora u okviru Integrisanog sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane NATO-a.

Takođe, italijanska i grčka avijacija pokrivaju Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju i obje zemlje, kao i Albanija, obavezne su da imaju bazu u koju mogu da slete saveznički lovci.

"Na velikim vježbama NATO-a 2021. i 2023. godine provjeravan je brzi razmještaj američke vojske iz kontinentalnog dijela SAD na prostor Sredozemnog mora. U tim aktivnostima pridavan je poseban položaj Albaniji, gdje su se Amerikanci iskrcavali u luku Drač i koristili su poligon Biza za borbenu obuku. Ubuduće za takve vježbe Kučova se biti glavna baza za prihvat američkih snaga i njihove aktivnosti na Balkanu", piše u tekstu.

Gradnja baze pokrenuta je davne 1952. godine i bila je povezana sa podrškom SSSR za razvoj Albanske narodne armije kao jednog od oslonaca za pritisak na jugoslovensku politiku. Zato su Albanci dobili mlazne borbene avione i bazu Kučova.

U vrijeme kada je baza završena 1955. godine odnosi Beograda i Moskve su išli u smjeru poboljšanja. Albansko rukovodstvo početkom 1960-tih godina, razočarano destaljinizacijom SSSR-a, okrenulo se Kini. U Kučovo su dostavljeni kineski lovci i otvoren tehnički remontni zavod za održavanje svih letjelica albanske avijacije.

"U vrijeme pobune 1997. godine civili su ušli u bazu i lomili djelove aviona i pokrali sve što se dalo odnijeti. Poslije tih događaja baza je postala je skladište na otvorenom za stare kineske lovce koji su prikupljeni za svih aerodroma do prodaje ili uništenja", dodaje se.

Nakon što se Albanija okrenula ka NATO-u u 21. vijeku, počeli su radovi u toj bazi i ona je dobila novi kontrolni toranj, popravljeni su pista i ostale površine aerodroma.

Sada je to savremena baza sa dvije poletno-sletne staze dužine 2.853 i 2.500 metara.

Bonus video: