Brnabić: Kao predsjednica Skupštine željela bih da uspostavim dijalog sa opozicijom

Brnabić je rekla da bi u Skupštinu ušla sa namjerom da se fokusira na probleme i da će se truditi da uvede još više javnosti u parlament, javnim slušanjima, debatama, različitim događajima

8399 pregleda 14 komentar(a)
Brnabić, Foto: Savo Prelević
Brnabić, Foto: Savo Prelević

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da bi na funkciji predsjednice Skupštine Srbije, za koju je predlaže Srpska napredna stranka, željela da pokuša da uspostavi dijalog sa opozicijom i da se smanje tenzije.

Dodala je i da će Ivica Dačić predsjedavati vladom do izbora nove.

Ona je za televiziju Prva rekla da je sasvim normalno da postoje različita razmišljanja o nekim stvarima, a da istovremeno postoji i dijalog, te da je za jednu jaku i ozbiljnu zemlju potrebno imati ozbiljnu vlast, ali i ozbiljnu i odgovornu opoziciju.

Prema njenim riječima, konstantnim mijenjanjem zahtjeva (opozicije), u jednom trenutku će svi krenuti da se pitaju kuda ide zemlja, a za dijalog je potrebno i da opozicija preuzme određenu odgovornost.

Brnabić je rekla da bi u Skupštinu ušla sa namjerom da se fokusira na probleme i da će se truditi da uvede još više javnosti u parlament, javnim slušanjima, debatama, različitim događajima. Istakla je i da bi voljela da se pojača parlamentarna diplomatija koja treba da bude takva da osigura bolje pozicije Srbije, prenosi N1.

Kako je kazala "u normalnoj zemlji" svi treba da rade u interesu Srbije, a ne da se urušavaju neke pozicije države zarad ličnih interesa.

Oko datuma izbora nema nagađanja

Brnabić je kazala da je poslije izbora predsjednika Skupštine, prvo na dnevnom redu da raspiše beogradske izbore i da se oko datuma ne može nagađati ili pretjerano dogovarati, jer je to stvar zakona, navodeći da je u interesu građana da se što prije formiraju institucije.

"Vi i ne možete da primijenite neke preporuke ODIHR dok ne izaberete predsjednika Skupštine jer se radi o promjeni zakona", rekla je Brnabić, za televiziju Prva, navodeći da vlast ne može da se "giba i savija u skladu sa promjenama mišljenja opozicije".

Brnabić je upitala o kakvim izbornim uslovima opozija priča jer su, kako je istakla, pod sadašnjim uslovima tražili hitno raspisivanje vanrednih izbora, a navela je i da je "Vlada već primijenila neke preporuke koje je mogla kao Vlada".

Takođe je rekla da je već upućeno pozivno pismo ODIHR da pošalje svoju posmatračku misiju na lokalne izbore u Beogradu, kao i eksperta da vidi šta još može da su uradi oko biračkog spiska.

Bonus video: