Fon der Lajen potvrdila: EK će preporučiti otvaranje pristupnih pregovora između EU i BiH

Tokom govora na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta (EP) ona je ocijenila da je BiH učinila više napretka od kada je dobila status kandidata nego za više od jedne decenije

5599 pregleda 2 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Reuters
Fon der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen je potvrdila da će ova institucija tokom dana (12. marta) preporučiti otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine (BiH).

Tokom govora na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta (EP) ona je ocijenila da je BiH učinila više napretka od kada je dobila status kandidata nego za više od jedne decenije.

"Naravno, potreban je još napredak da bismo se pridružili našoj Uniji. Ali zemlja pokazuje da može da ispuni kriterijume za članstvo i težnju svojih građana da budu dio naše porodice. Zbog toga ćemo danas odlučiti da preporučimo Savjetu otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom", izjavila je Fon der Lajen.

Formalnu preporuku će EK saopštiti kasnije popodne nakon sastanka kolegijuma.

Izvještaj koji će biti objavljen, prema riječima predsjednice EK, jeste "činjenična analiza najnovijih dešavanja" te jasna slika stanja u zemlji.

Ona je spomenula da je BiH sada u potpunosti usklađena sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, što je prema Fon der Lajen, "ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja".

Spomenula je usvajanje važnih zakona, kao i poboljšanje upravljanja migracionih tokova, pristanak ministarstva pravde da u domaću krivičnu evidenciju uvrsti presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i početak rada upravnog odbora za izgradnju mira.

Izvještaj EK i preporuka u dokumentu će biti predmet rasprave na nivou šefova država i vlada EU koji donose konačnu odluku o otvaranju pregovora o članstvu.

BiH će biti na dnevnom redu u predstojećem samitu koji će biti održan 21. i 22. marta u Briselu.

BiH ima status kandidata za punopravno članstvo od decembra 2022. godine.

Godinu dana kasnije, u decembru 2023. godine, lideri EU su izrazili spremnost da otvori pristupne pregovore sa BiH, te su pozvali Komisiju da u martu objavi izvještaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma, što će služiti za odluku lidera EU.

Bonus video: