AFP: Zet Donalda Trampa potvrdio da planira investicije u Srbiji i Albaniji

"Zadovoljstvo mi je da podijelim nekoliko slika o planu za razvoj projekata koje smo razvili za albansku obalu i centar grada Beograda", napisao je Kušner na mreži Iks uz četiri slike arhitektonskih rješenja budućih kompleksa nekretnina u Beogradu i na obali u Albaniji

4827 pregleda 9 komentar(a)
Zet Donalda Trampa Džared Kušner, Foto: Shutterstock
Zet Donalda Trampa Džared Kušner, Foto: Shutterstock

Francuska novinska agencija AFP danas piše da je Džared Kušner, zet i bivši savjetnik u Bijeloj kući nekadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trampa, potvrdio da planira investicije u luksuzne nekretnine u Srbiji i Albaniji i da je detalje o tome prethodno otkrio jedan poslanik Skupštine Srbije, a da je "Njujork tajms" objavio članak o tome.

"Zadovoljstvo mi je da podijelim nekoliko slika o planu za razvoj projekata koje smo razvili za albansku obalu i centar grada Beograda", napisao je Kušner na mreži Iks uz četiri slike arhitektonskih rješenja budućih kompleksa nekretnina u Beogradu i na obali u Albaniji.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je u srijedu rekao da je Vlada Srbije odredila da ministar građevinarstva Goran Vesić potpiše "memorandum o razumijevanju" s dvije kompanije koje su, kako je rekao Jovanović, povezane s porodicom Tramp - piše AFP.

Ministar je zatim objasnio da se ne radi o tajni i da memorandum još nije potpisan.

Frans pres piše da ta tema osjetljiva u Srbiji jer se radi o davanju investitoru zgrada Ministarstva odbrane i Generalštaba JNA, koje je NATO bombardovao 1999. što su predvodile SAD da bi se okončao rat na Kosovu.

Po Jovanoviću koji je objavio plan za taj projekat desetak dana prije 25. godišnjice početka NATO bombardovanja, Vlada treba da preda zgradu i zemljište na period od 99 godina bez naplate, a da investitor potom može i da postane vlasnik - navodi Frans pres.

AFP piše da po "Njujork tajmsu" tu treba da se izgrade luksuzni hotel, 1.500 stanova i muzej.

U Albaniji, po istom izvoru, radi se o pretavaranju ostrva Sazan u luksuznu turističku destinaciju. To malo ostrvo na ulazu u Valonski zaliv na jugozapadu Albanije je bilo "najtajnija vojna baza komunističke Albanije" (1945-1990).

"Njujork tajms" navodi da je partner Džareda Kušnera u tim projektima Ričard Grenel, takođe blizak saradnik Donalda Trampa. On je bivši ambasador SAD u Njemačkoj i bivši vršilac dužnosti američke obavještajne službe, a bio je i izaslanik bivšeg predsjednika SAD za pregovore Srbije i Kosova.

Ministarstvo Albanije za turizam potvrdilo je danas u saopštenju da je investitor Agenciji za investicije i razvoj izrazio interesovanje za razvoj turstičkog projekta na ostrvu Sazan, prenio je Frans pres.

Bonus video: