Stejt Department stavio na crnu listu kandidata za predsjednika Sjeverne Makedonije

Kako se navodi u saopštenju Stejt deparmenta, Jakimovski i Janeva su se na toj listi našli zbog "umiješanosti u značajnu korupciju", "njihovi postupci su podrili vladavinu prava i vjeru javnosti u demokratske institucije i javne procedure"

13125 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Stejt department SAD danas je stavio na "crnu listu" kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u Severnoj Makedoniji, gradonačelnika skopske opštine Karpoš, Stevčeta Jakimovskog i bivšu specijalnu tužiteljku Katicu Janevu.

Kako se navodi u saopštenju Stejt deparmenta, Jakimovski i Janeva su se na toj listi našli zbog "umiješanosti u značajnu korupciju", "njihovi postupci su podrili vladavinu prava i vjeru javnosti u demokratske institucije i javne procedure".

Precizira se da je Jakimovski, u svojstvu gradonačelnika opštine Karpoš, bio "umiješan u koruptivna djela i da je svoj službeni položaj koristio za mješanje u urbani razvoj i procese nabavki kako bi pribavio korist sebi i svojim saradnicima".

Janeva je stavljena na "crnu listu" jer je tokom mandata u bivšem Specijalnom javnom tužilaštvu "učestvovala u koruptivnim radnjama, kao i zbog zloupotrebe političkog uticaja i moći u ličnu korist".

Prema Stejt departmentu, za Janevu postoje pouzdane informacije da je tražila i primila mito da bi uticala na rad tužilaštva koje je bilo pod njenom nadležnošću.

Jakimovskom i Janevoj je, kao i članovima njihovih porodica, zabranjen ulaz u SAD.

Američki Stejt department je zajedno sa Janevom i Jakimovskim, za "umješanostu u značajnu korupciju" danas označio i bivšeg gradonačelnika kosovskog mesta Kačanik Džabira Žarkua.

Na crnoj listi u SAD zbog korupcije u Severnoj Makedoniji ranije su se našli bivši premijer Nikola Gruevski, bivši šef državne bezbjednosti i biznismen Sašo Mijalkov, biznismen Jordan Kamčev i njegova majka Ratka, bivši vicepremijer za ekonomska pitanja, biznismen Kočo Anđušev i gradonačelnik Struge Ramiz Merko (DUI).

Jakimovski iznenađen

Jakimovski je izjavio je večeras da je iznenađen jer je stavljen na "crnu listu" SAD i ocenio da je to direktno mešanje u izborni proces.

"Kako drugačije da shvatimo ovaj akt nasilja, osim kao direktno mješanje u izborni proces u Republici Makedoniji, što je kažnjivo, što je krivično djelo i što je mješanje stranih obavještajnih službi u izbor predsjednika Republike Makedonije", rekao je Jakimovski na vanrednoj konferenciji za novinare.

Gradonačelnik Karpoša i lider partije Grom najavio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca i tražiti da se utvrdi ko je od makedonskih saradnika "napravio tu nečasnu stvar, kada je vidio da će se on plasirati u drugi krug predsjedničkih izbora".

Bonus video: