SafeJournalists osudio postupak Rame prema novinarki

"Ramina istorija izbjegavanja pitanja, zajedno sa propratnim akcijama kao što je zabrana novinarima da prisustvuju konferencijama za štampu i zahtjeva za 'prevaspitavanje', naglašavaju premijerovo nepoštovanje slobode medija i novinarskog integriteta"

3398 pregleda 1 komentar(a)
Edi Rama, Foto: Reuters
Edi Rama, Foto: Reuters

Regionalna mreža Bezbjedni novinari (SafeJournalists) osudila je postupak premijera Albanije Edija Rame koji je na današnjoj konferenciji za štampu pokušao novinarki Ambroziji Mete, kojoj nije odgovarao na pitanja, da dodirne obraz. Neki mediji su prenijeli da je Rama odgurnuo novinarku.

U saopštenju mreže navodi se da je pokušaj Rame da novinarki dodirne obraz nakon opaske na njena pitanja da "neznanje nije argument" neprihvatljiv i alarmantan i da je takvo ponašanje direktna prijetnja principima "transparentnosti i odgovornosti na kojima se temelji demokratsko društvo".

"Ovaj incident samo je dio zabrinjavajućeg obrasca u kome Rama pokazuje prezir prema novinarima, posebno ženama, koje postavljaju zahtjevna pitanja. Ramina istorija izbjegavanja pitanja, zajedno sa propratnim akcijama kao što je zabrana novinarima da prisustvuju konferencijama za štampu i zahtjeva za 'prevaspitavanje', naglašavaju premijerovo nepoštovanje slobode medija i novinarskog integriteta", saopštili su Bezbjedni novinari.

Mreža zahtjeva da Rama uputi javno izvinjenje novinarki Meti i medijskoj zajednici i navodi da će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

"Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana", navodi se u saopštenju.

Kako se vidi na snimku objavljenom na društvenim mrežama, Rama je novinarku koja mu je postavila pitanje o investicionom projektu u oblastima Sazan i Zvernec (povezanim sa Džaredom Kušnerom, zetom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa) uhvatio šakom za lice, zbog čega se ona povukla unazad.

Albanski mediji su objavili da je novinarka rekla Rami "molim vas, ne dirajte me više".

Rama se nakon incidenta oglasio na društvenoj mreži X, poručivši da nema za šta da se izvini.

"Ne samo da se nije desilo išta ni blizu agresije, već je na sva pitanja strpljivo odgovoreno (uprkos nekoliko neetičnih upadica), u uobičajenom razgovoru sa novinarima, a otišao sam poslije prijateljskog pozdrava?!", napisao je on, dodajući da se sve vidi na snimku, kao i da su desetak novinara i kamermana bili očevici događaja.

Bonus video: