Brnabić: Protivpravna agresija NATO - jedan od najkritičnijih trenutaka novije istorije

Navela je i da Srbi na Kosovu i Metohiji danas žive u teškim uslovima, kao i da je tokom protekle godine 13 odsto srpske populacije bilo prinuđeno da se iseli iz svojih domova.

4723 pregleda 11 komentar(a)
Ana Brnabić, Foto: Savo Prelević
Ana Brnabić, Foto: Savo Prelević

Predsjednica Narodne skupštine Ana Brnabić je nakon učešća na današnjoj 148. skupštini Interparlamentarne unije u Ženevi izjavila da je protivpravna agresija NATO na SRJ rezultirala naknadnim jednostranim proglašenjem nezavisnosti Prištine.

"Ovaj čin agresije na jednu suverenu zemlju koja nije kročila nogom na teritoriju druge zemlje, priznat čak i od NATO i njegovih članica kao nezakonit po međunarodnom pravu, ali paradoksalno smatran legitimnim, bio je jedan od najkritičnijih trenutaka u novijoj istoriji gdje su se otvoreno kršile utvrđene norme međunarodnog prava", rekla je Brnabić.

Ona je medijima, nakon skupštine čija je ovogodišnja tema bila "Parlamentarna demokratija: izgradnja mostova za mir i razumevanje", kazala da su bombardovanje i nezavisnost Prištine otvorili Pandorinu kutiju, oslobađajući dalekosežne posljedice koje se i danas osjećaju u Srbiji, Evropi i šire.

"Svi širom svijeta, bez obzira na njihovu veličinu i moć, moraju čvrsto da podržavaju principe međunarodnog prava, poštujući, pod bilo kojim okolnostima suverenitet i teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemlja, članica Ujedinjenih nacija, kao osnovni princip međunarodnog prava, uz njegovanje dijaloga i saradnje koja je jedini put ka održivom miru i stabilnosti", rekla je Brnabić.

Navela je i da Srbi na Kosovu i Metohiji danas žive u teškim uslovima, kao i da je tokom protekle godine 13 odsto srpske populacije bilo prinuđeno da se iseli iz svojih domova.

"Imala sam dobar sastanak sa predsjednicom Interparlamentarne unije koja je predsjednica parlamenta Tanzanije (Tulijom) Akson i ono što je nama važno je da i kroz tu organizaciju jačamo našu parlamentarnu diplomatiju, što je jedan od principa u mom radu kao predsjednice skupštine", kazala je ona.

Bonus video: