Kosovski ministar odbrane: Kosovo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO-a

Ejup Maćedonci je na 25 godišnjicu od početka NATO napada napisao da ova godišnjica predstavlja "novo poglavlje unapređenje statusa Kosova u sjevernoatlanskoj alijansi".

9310 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Twitter/EjupMaqedonci
Foto: Twitter/EjupMaqedonci

Ministar odbrane Kosova Ejup Maćedonci pozdravio je danas odluku Parlamentarne skupštine NATO-a da Kosovo dobije status pridruženog člana te skupštine i ocijenio da je to veliki korak za bezbjednost Kosova i regiona.

"Stalni komitet Parlamentarne skupštine NATO odlučio je danas da unaprijedi skupštinu Kosova od parlamentarnog posmatrača za pridruženog člana. Ovo je veliki korak napred za bezbijednost i prosperitet Kosova i regiona", napisao je on na platformi X.

On je na 25 godišnjicu od početka NATO napada napisao da ova godišnjica predstavlja "novo poglavlje unapređenje statusa Kosova u sjevernoatlanskoj alijansi".

Ministar je naveo da intervencija NATO-a od 24. marta 1999. godine bio jedini oblik koji je mogao da okonča etničko čišćenje Kosova, zaustavi ubijanje djece, žena, muškaraca i staraca, sistematsko nasilje, progone, paljenja i prisilno protjerivanja stanovnika Kosova od strane vojnih i policijskih snaga bivše SRJ.

"Stoga je 24. mart usklađivanje ne samo sa narodom Kosova već i slaganje sa pravom stranom ljudske istorije kao akcija podrške vrijednostima zapadne civilizacije, mira, slobode i demokratije", rekao je Maćedonci.

Prema njegovim riječima, dok se danas NATO bombardovanja sjećamo kao "najpravednije akcije ovog moćnog vojnog saveza, srpska država nastavlja da krivi NATO i opravdava Miloševićeve genocidne akcije".

"To mnogo govori o istom mentalitetu koji i dalje postoji među vladarima Srbije", dodao je on.

Bonus video: