Evropska unija produžila okvir sankcija za Bosnu i Hercegovinu do 2026. godine

Okvir sankcija znači da EU ostavlja otvorenom mogućnost da sankcioniše osobe za koje smatra da rade protiv države BiH.

4153 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Savjet Evropske unije (EU) je za još dvije godine produžio okvir sankcija za Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je danas iz ove institucije.

Bosna i Hercegovina će da ostane pod okvirom sankcija EU do 31. marta 2026. godine.

Okvir sankcija znači da EU ostavlja otvorenom mogućnost da sankcioniše osobe za koje smatra da rade protiv države BiH.

"EU će sačuvati svoje mogućnosti da nametne ciljane restriktivne mjere protiv pojedinaca ili entiteta koji podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

EU dodaje da se na ovaj korak odlučila "s obzirom na situaciju u BiH".

"Restriktivne mjere takođe mogu biti nametnute protiv onih koji ozbiljno prijete bezbjednosnoj situaciji u zemlji, ili podrivaju Dejtonski/Pariški generalni mirovni sporazum", dodaje se u saopštenju.

Pojašnjavaju da mjere podrazumijevaju "zamrzavanje imovine, zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje, i zabrana putovanja u EU za fizička lica".

Posljednji put, mjere su produžene 2022. godine, takođe na dvogodišnji period.

EU je još 2011. godine uspostavila okvir sankcija za BiH, koji joj daje mogućnost da uvede restriktivne mjere protiv osoba koje ugrožavaju bezbjednost u zemlji, ili podrivaju Dejtonski sporazum.

Radi se o praznoj listi, na koju se mogu dodavati imena ako za to bude potrebe.

Peter Stano, portparol EU, za RSE je ranije izjavio da je na državama članicama Savjeta EU da odluče kada će započeti razgovore o stavljanju osoba na tu listu.

Evropski parlament je ranije više puta pozivao na sankcije proruski orijentisanom predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska, Miloradu Dodiku, koji je zbog prijetnji Dejtonskom sporazumu pod sankcijama Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Mađarska i njen premijer, Viktor Orban, koji gaji bliske odnose sa Dodikom, redovno se suprotstavljaju bilo kakvoj konkretnoj odluci po tom pitanju.

Odluka EU o uvođenju sankcija nekoj osobi mora biti donesena jednoglasno, uz podršku svih zemalja članica.

Bonus video: