Dodik: Republika Srpska ne može prihvatiti Šmitove nametnute odluke

"Šmit nema ništa ni sa imovinom ni sa izbornim procesom, to je vlasništvo naroda koji žive u BiH", kazao je predsjednik Republike Srpske

4496 pregleda 29 reakcija 14 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Boris Pejović
Milorad Dodik, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da RS ne može da prihvati da živi u uslovima nametnutih propisa, ocijenivši da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit nema ništa sa izbornim procesom u BiH.

Komentarišući Šmitovu najavu nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, Dodik je naveo da "ako prođe ovo nametanje, Šmit tu neće stati".

Ocijenio je da će poslije toga Šmit nametnuti i zakon o državnoj imovini, što je, kako je rekao, nedopustivo.

"Šmit nema ništa ni sa imovinom ni sa izbornim procesom, to je vlasništvo naroda koji žive u BiH. Ako krenete na to, onda mi moramo preduzeti mjere, a mi smo rekli koje ćemo mjere preduzeti", kazao je Dodik novinarima u Brodu.

Ranije je najavio da će u slučaju da visoki predstavnik nametne izmjene Izbornog zakona Republika Srpska usvojiti svog izborni zakon, a da će, ako Šmit nametne zakon o državnoj imovini, RS donijeti mjere o svom budućem statusu.

Dodik smatra da bi eventualno nametanje izmjena Izbornog zakona predstavljalo "poništenje svih izrečenih vrijednosti do sada", pa i onih o EU o kojima su slušali "pogotovo u poslednje vrijeme, kada su dali Bosni i Hercegovini pregovarački status".

"Onda je to sve laž. Neko ovdje debelo laže. Ili se radi o tome da se nekoliko dana poslije odluke u Briselu pojavljuje neko ko to sve ruši, a ruši taj koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, koji isključivo sluša američkog ambasadora u BiH (Majkla Marfija) i njih dvojica u patološoj simbiozi pokušavaju da nametnu što veće zlo svim narodima u BiH", naglasio je predsjednik RS.

Prema njegovim riječima, nigdje na svijetu ne postoji zemlja u kojoj bi stranac ili neko strano tijelo regulisalo izborni proces.

"Šmit pokušava da opravda svoju platu od 25.000 evra i nahrani Marfijevu sujetu", kazao je Dodik.

On je neprihvatljivim ocijenio i reagovanje američkog ambasadora u BiH na HDZ-ov predlog izmjena Izbornog zakona BiH, najavivši da će i političke stranke iz RS predložiti svoj predlog izmjena Izbornog zakona.

Dodik je iznio optužbe i na račun Centralne izborne komisije BiH (CIK), koju je nazvao "uzurpatorskim telom, koje nema pravo da sprovede izbore za lokalni nivo na području Republike Srpske i Federacije BiH".

"CIK nema pravo da sprovede republičke izbore narodnih poslanika, nema pravo da bira predsjednika Republike Srpske, predstavnike kantonalne ni federalne vlasti. To je jasno precizirano, ali je uzurpirano. Republika Srpska mora ostati vlasništvo onoga što je njeno pravo", zaključio je on.

Bonus video: