Šmit nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini

Šmit je naveo da se radi o "paketu integriteta" izbornog procesa, koji kasnije može biti dorađivan u parlamentu BiH

3987 pregleda 4 komentar(a)
Kristijan Šmit, Foto: Screenshot/Youtube
Kristijan Šmit, Foto: Screenshot/Youtube

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit danas je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje se odnose na integritet izbornog procesa.

Šmit je naveo da se radi o "paketu integriteta" izbornog procesa, koji kasnije može biti dorađivan u parlamentu BiH, ističući da se radi o tehničkom unapređenju izbornog procesa, koji uvodi skeniranja glasačkih listića i video nadzor.

Njegove odluke podrazumijevaju i kaznene mjere za one koji krše izborna pravila, kao i profesionalizaciju biračkih odbora.

"To je podrška procesu pristupanja BiH EU, jedan od tih prioriteta su izmjene izbornog zakona, prije svega to radim zbog građana ove zemlje, da postoje garancije za slobodne, demokratske i fer izbore", rekao je Šmit u svom obraćanju javnosti.

Rekao je da tu odluku donosi u skladu sa "bonskim ovlaštenjima" i Dejtonskim mirovnim sporazumom, naglašavajući da izmjene Izbornog zakona u sebi ne sadrže diskriminaciju prema bilo kome.

"S mojim kompetencijama, ja sam garant postojanja Federacije BiH i RS i to je moja dužnost u skladu s Dejtonskim sporazumom. Moram raditi za sve njih", kazao je Šmit.

Prema njegovim riječima, radi se o jasnim međunarodnim smjernicama, koje daju dovoljno mogućnosti za odgovorne domaće organe da se uključe u ovo i da se postigne odgovarajući balans u interesu birača.

Navodeći da se od 2010. godine razgovara o izmjenama Izbornog zakona BiH, on je istakao da do danas nije postignut kompromis o ovom pitanju i da je u interesu građana BiH morao da interveniše, da bi imali transparentnije i poštene izbore.

"Građani koji glasaju žele da njihov glas ide onome kome su ga dali", istakao je visoki predstavnik u BiH.

Visoki predstavnik je ocijenio da će, osim predsjednika RS Milorada Dodika, biti dosta političara koji će kritikovati njegovu odluku, zbog čega ih je pozvao da sami postignu dogovor o izbornom zakonu i usvoje ga u parlamentu BiH.

"Domaća rješenja su najbolja rešenja", kazao je Šmit.

Rekao je da njegova odluka stupa na snagu objavljivanjem na zvaničnoj stranici OHR-a.

Nešto prije obraćanja visokog predstavnika javnosti, banjalučka Alternativa televizija objavila je nacrt Izbornog zakona Republike Srpske, čije je donošenje najavio predsjednik RS Milorad Dodik, ako Šmit nametne izmjene Izbornog zakona BiH.

Za sjutra ujutro zakazan je hitan sastanak Kolegijuma Narodne skupštine RS, na kojem bi, kako se očekuje, mogla biti zakazana vanredna sjednica parlamenta RS u vezi sa nametnutom Šmitovom odlukom i usvajanjem entitetskog Izbornog zakona.

Bonus video: