Ambasadorka SAD u NATO-u: Rusija radi na destabilizaciji Zapadnog Balkana

Džulijen Smit rekla da je već godinama na Zapadnom Balkanu vidljivo "klasično rusko djelovanje"

9108 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američka ambasadorka pri NATO-u Džulijen Smit izjaivla je danas da se Rusija, pored ostalih hibridnih taktika, služi dezinformacijama kako bi izazvala nestabilnost u regionu Zapadnog Balkana.

Smit je na onlajn konferenciji za novinare uoči sastanka ministara inostranih poslova Alijanse izjavila da je već godinama na Zapadnom Balkanu vidljivo "klasično rusko djelovanje" u kojem se koristi niz hibridnih taktika kako bi podijelila društva iznutra, promijeni pogled Evrope na taj region i kako bi odvojila "SAD od evropskih saveznika i prijatelja" iz regiona, prenosi KIM.

"Ponovo vidimo korišćenje sajber-napada, zlonamjernih sajber napada, prinude, čitavog niza alata koje Rusi koriste da destabilizuju region čemu, opet, Alijansa jako pokušava da se odupre, da stabilizuje region", navela je.

Smit dodaje da NATO na Zapadnom Balkanu funkcioniše na više kolosjeka i da je u tom regionu na "budnom oprezu " i "ostaje u fokusu".

"Radimo sa članicama NATO-a koje su u susjedstvu, a ima ih dosta, a zatim radimo i sa Bosnom, kandidatom za članstvo u NATO-u, kao i na tekućim reformama i razmišljamo i tražimo načine da im pomognemo da modernizuju svoju vojsku, na primjer. A onda radimo i sa drugim partnerima u regionu kroz postojeće partnerstvo sa Srbijom, na primjer", kazala je.

Ambasadorka je naglasila da se pažljivo prate sva ruska djelovanja u regionu i da se veoma trudi da uradi suprotno i stabilizuje Zapadni Balkan.

"Očigledno je to povezano sa poslom koji obavljamo na praćenju ponašanja Rusije u evroatlantskom području i oko njega i blizu teritorije NATO-a i mislim da niko ne može da kaže da Alijansa gubi fokus. Naprotiv, bili su veoma fokusirani na susjedstvo (region Zapadnog Balkana) i veoma fokusirani na suprostavljanje onome što Rusi pokušavaju da urade tamo", rekla je.

Šefovi diplomatije država članica NATO-a će se okupiti u Briselu 3. i 4. aprila na redovnom ministarskom sastanku. Sastanak koji se poklapa sa 75. godišnjicom formiranja Alijanse biće prvi na kojem će Švedska učestvovati kao punopravna članica.

Bonus video: